Borçsuz çoban, yoksul beyden iyidir

Borçsuz çoban, yoksul beyden iyidir
Borçsuz çoban, yoksul beyden iyidir atasözünün anlamı, Kişi yoksulluk ve sıkıntı içinde olduktan sonra kuru bir bey adı neye yarar? Böyle bir bey olmaktansa borçsuz, tasasız bir çoban olmak daha iyi değil midir?

Beyler; cömertlikleriyle, yardımseverlikleriyle, olmayana vermeleriyle bilinen kişilerdir. Fakat artık bunu yapamayacak duruma gelen bir beyin sadece adı kalır. Yoksul olup borcunun olmaması itibarını yitirmiş beyden çok daha iyidir. Ayrıca daha önce bolluk içinde olan beyin daha sonradan yoksul hayata alışması zordur. Fakat yoksul ama borçsuz kimse bunun bilincindedir.

Beyleri bey yapan cömertlikleri, ellerindeki varlıkları yoksullara dağıtmalarıdır. Varlıksız, sıkıntı içinde yüzen bir beyin sadece adı kalmıştır. Varlığı olmayan, yoksulları gözetme ve doyurma görevini yapamayan bir bey için bu durum acı vericidir. Böyle bir konumda bey olmaktansa borçsuz, tasasız, kıt kanaat geçinen bir çoban olmak daha iyidir. Çünkü, o yoksulluğa alışkındır

160
115
157
27
36
17
26
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.