Biyom ve ekosistem arasında nasıl bir ilişki vardır

Biyom ve ekosistem arasında nasıl bir ilişki vardır
Biyom ve ekosistem arasında nasıl bir ilişki vardır bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Ekosistem, canlı ve cansız varlıkların bir arada uyum içinde olduğu yaşam alanlarıdır. Ekosistem canlı varlıkların cansız varlıklarla çevrilmesi ve belli bir uyum oluşturması şeklinde gerçekleşir. Kara, su, hava ekosistemleri, çöl, orman, şehir ekosistemleri bulunmaktadır.

Biyom, canlıların belli populasyonlar şeklinde iklim coğrafyası genişliğinde doğal yayılım göstermesidir. Biyom ve ekosistem arasında ilişki bulunmaktadır. Ekosistemler biyomlardan meydana gelmektedir. Çünkü ekosistemi oluşturan abiyotik faktörler, biyom alanları da oluşturmaktadır. Ekosistem iklim farklılıkları şeklinde bölünürken, yeryüzü şekilleri farklılıklarıyla bölünmektedir. Bu nedenle ekolojik köprüler oluşturulmaktadır. Biyom alanları da ekosistemi oluşturan alanlar olarak iklim doğrultusunda gelişim gösterir.

Belli bir bölgede yaşayan ve birbirleriyle etkileşim halimde bulunan canlılar oluşturduğu bütüne ekosistem denir.
Yeryüzünde büyük iklim kuşaklarına bağlı olarak oluşan büyük canlı topluluklarına biyom denir.
Biyom ve ekosistem arasındaki ilişki: Biyomlar yeryüzüne yayılmış bitki ve hayvanların oluşturduğu doğal ekosistemlerdir.

0
2
0
1
0
0
1
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.