Bir Terbiye Metodu Olarak Dua

Bir Terbiye Metodu Olarak Dua
Bundan önceki terbiye ile ilgili yazdığım yazılarda, hamilelik sürecinin ve ebeveynin kendi yaşantısına dikkat etmesinin çocuk üzerinde tesirinin önemli olduğunu ifade etmeye çalışmıştım.

Her şeyde olduğu gibi terbiyede de anne ve babanın samimi gayretleri en önemli faktör.

Terbiye, çok yönlü bir çabayı kapsar. Anne ve baba kendi hayatlarına dikkat etmelerinin yanında çocuklarına iyi örnek olmak için de gayret gösterir. Çocuğunun doğumundan itibaren yapması gereken vazifeleri yerine getirir. Bunun yanında evladına merhametle muamele etme, şefkatli davranma çocuk eğitiminde dikkate alınması gereken adımlar.

Bu yazılarımı okuyan tanıdıklarımdan aldığım yorumlar içinde şöyle bir serzeniş vardı: “Bu hassasiyetleri zamanında uygulayamayan ebeveynler ne yapacak?”

Bu soru çok önemli; çünkü çocuk terbiyesi için bu dönemleri kaçırdığımız zaman her şey bitmiştir diyemeyiz. Ebeveynler olarak yetiştirdiğimiz çocuklarımızın her döneminde yapabileceğimiz şeyler var. Onların etkileneceği güzel ortamlara götürmek ya da örnek alacakları kişilerle tanıştırma bunlardan sadece birkaçı. Ama en az bunlar kadar önemli bir şey daha var ki, o da çocuklarımıza edeceğimiz dualar.

Hazreti Peygamber’den (sav) çocuğumuza doğumdan itibaren her döneminde edebileceğimiz birçok duanın bulunduğu hadisler rivayet edilmiştir. Öyle ki bu dualar içinde ağlayan bebeğe, korkan çocuklara, nazardan korunmak için hatta kekemelik çeken çocuklara okunacak dualar mevcut. Güzel ahlak için İslam büyüklerinden intikal etmiş tespihler bizlere gelen bilgiler arasında.

Elbette okunan her duanın Allah (cc) katında anlamı ve değeri büyüktür. Kalpler Allah’ın (cc) elindedir ve duayı tesir ettirecek de yine O’dur (cc).

Allah (cc) katında en tesirli dua gözyaşları ile edilen duadır. Cehennem ateşini söndüren tek şey olan gözyaşının çocuklarımıza yapacağımız samimi dualara eşlik etmesi ile ne düğümler çözülür, kim bilir? Çocuğunun okul kazanması, iş sahibi olması için “güllü Yasin”ler hatim eden anne, bundan daha büyük bir hassasiyetle namaz kılmayan evladı için kaç gecesini duada geçirmiştir?

Hasta olduğu için üzülen anne, oruç tutmayan evladı için daha fazla ızdırap çekmiş midir?
Yıllarca seccadesinde gözyaşları ile ettiği duanın vesilesi ile evladının dünya görüşünün pozitif değiştiğine şahit olduğum anneler tanıyorum. Rab’inden (cc) hiç umudunu kesmeden senelerce geceler, secde yerini gözyaşları ile ıslatan anneler bunlar. Ve tabi babalar…

Allah (cc) katında kabulüne inanılarak edilen dualar makbul dualardır. Ebeveynler olarak çocuklarımız için edeceğimiz her dua hem evlatlarımızın hem de bizlerin dünyevi ve uhrevi hayatını pozitif etkileyecektir

Kaynak:

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.