Bir kötünün yedi mahalleye zararı dokunur

Bir kötünün yedi mahalleye zararı dokunur
Bir kötünün yedi mahalleye zararı dokunur atasözünün anlamı, kusurları, yanlışları, düzensizlikleri, yolsuzlukları, kötülükleri... bütün çıplaklığıyla ortaya koyan ve eleştiren söz, bu işleri yapanlara çok acı gelir.

Yalancı, düzenbaz, ahlaksız ve iyi davranışların tümünden kaçınan insan yalnızca kendisine değil, hem kendi çevresine hem de daha geniş çevredeki insanlara zarar verir. Bu yüzden dolayı kendi adını ve zarar vermiş olduğu çevrelerin adını kötüye çıkarır. Bu kötü leke gittikçe yayılır.

Yalancı, düzenbaz, iffetsiz bir kimse sadece kendi çevresine zarar vermekle kalmaz; kötülüklerini daha geniş çevrelere de taşır. Kendinin, yakınlarının, çevresinin ve daha geniş muhitlerin adını lekeler; bu leke gittikçe yayılır. Bu durum, başka konularda, başka ortamlarda da görülür.

Doğru yoldan sapan kişi, sadece yakınlarına değil, yaşadığı muhit ve çevreye de zarar verir. Bilinçli ve is­tenilen biçimde davranmayan insanların suçu, bazen bir topluluğu hatta bir milleti zan altında bırakabilir. Böyle insanlar toplumun yüz karası ve lekeleridir.

Top­lumun bu lekeden hemen temizlenmesi gerekir. Kötü bir davranışta bulunan kişinin topluma verdiği zarardan diğerlerinin masum olduğunu belirtmek için söylenir.

28
74
0
46
1
5
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.