Bir düzlem aynanın görüş alanı nelere, nasıl bağlıdır

Bir düzlem aynanın görüş alanı nelere, nasıl bağlıdır
Bir düzlem aynanın görüş alanı nelere, nasıl bağlıdır bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Düzlem aynada görüş alanı temel olarak iki değişkene bağlıdır. Bunlardan ilki gözlemcinin aynaya olan uzaklığıdır. Aşağıdaki resimde aynı aynaya farklı mesafelerden bakan iki göz görüyoruz. Yakın olan gözün görüş alanı mavi ışınlarla, uzak olan gözün görüş alanı yeşil ışınlarla çizilmiş. Açıkça yakın olan gözün görüş alanının daha geniş olduğunu görüyoruz. Yani görüş alanı uzaklıkla ters orantılıdır, gözlemci uzaklaştıkça azalır, yaklaştıkça artar.

Görüş alanının bağlı olduğu ikinci değişken de aynanın büyüklüğüdür. Aşağıdaki resimde farklı boylardaki iki aynaya aynı mesafeden bakan iki göz görüyoruz. Büyük olan aynada görüş alanının daha geniş olduğunu fark etmiş olmalısınız. Öyleyse, görüş alanı aynanın boyuyla doğru orantılıdır, ayna büyüdükçe artar.

Üzerine düşen ışığı yansıtan yüzeylere ayna denir. Aynalar yansıtıcı yüzeyin sekline (fiziki özelliklerine) göre adlandırırlar. Yansıtıcı yüzeyi düz olan aynalara düzlem aynalar, yansıtıcı yüzeyi çukur olan aynalara çukur aynalar, yansıtıcı yüzeyi tümsek olan aynalara tümsek aynalar denir.

61
6
102
23
23
23
119
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.