Belli bir geni içeren klon nasıl elde edilir

Belli bir geni içeren klon nasıl elde edilir
Belli bir geni içeren klon nasıl elde edilir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Gen klonlaması yapılırken genelde plazmit denilen halka şeklinde bakteri DNA’ları kullanılır. Bu DNA’nın içerisine aktarılan “hedef gen” bakteriler içerisinde çoğaltılarak üretilir, istenirse memeli hücreleri gibi ökaryot hücrelere aktarılabilir.

Belli bir geni içeren klonu elde etmek için öncelikle elimizdeki DNA’ya (plazmite) aktarmak ya da klonlamak istediğimiz gen parçasının her iki tarafından restriksiyon enzimi adı verilen kesici enzimlerle kesmemiz gerekir. Bunu makasla bir ipi kesiyormuşuz gibi düşünebiliriz. Aynı şekilde plazmit DNA’sı üzerinde de hedef geni yerleştirmek istediğimiz yeri bu enzimlerle reaksiyona sokarak keseriz.

Sonrasında kesinlen plazmitlerle, plazmite yerleştirmek istediğimiz kesilmiş gen parçasını aynı ortamda reaksiyona sokup, ligaz enzimini de ekleyip birleşmelerini sağlarız. Böylece hedef genimiz plazmitin içerisine girmiş yani klonlanmış olur. 

2
6
1
1
1
1
1
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.