Beden kitle indeksi nedir ve niçin kullanılır
Beden Kitle İndeksi, bir kişinin ideal boy ve kilo oranına sahip olup olmadığını anlamak için kullanılan bir hesaplama yöntemidir ve boya uygun vücut ağırlığının belirlenmesinde kullanılır.
Vücut kitle endeksi hesaplama, herkesin yapabileceği basit bir matematik işlemiyle mümkündür. Bunun için öncelikle kişinin boy ve ağırlık değerleri doğru bir şekilde ölçülmelidir. Ardından kişinin kilogram cinsinden kilosu, metre cinsinden boyun karesine bölünerek VKE hesaplanır. Formülü kilo/(metre)² olarak ifade edilebilir.
Örneğin 1.70 metre boyunda ve 80 kilogram ağırlığında bir bireyin vücut kitle endeksi hesaplanırken 80/(1.70×1.70) = 27,681 olarak hesaplanır. 1.50 metre boyunda ve 90 kilogram ağırlığında bir kişinin vücut kitle endeksi ise 90/(1.50)² = 40 bulunur.
Özellikle çocuk ve gençlik çağındaki bireylerde, ölçüm sonucunda çıkan değerler iki kişi arasında aynı olsa da bu iki kişi arasında tamamen farklı sağlık koşulları bulunabilir (obezite vb.). Bu sebeple bu yaşlarda yapılan VKE ölçümlerinin değerlendirilmesi uzman doktorlar tarafından yapılmalıdır.
Vücut kitle endeksi değerleri ne anlama gelmektedir
0 ile 18.4 Arası VKE - Zayıf: Kişinin boy uzunluğuna göre düşük ağırlıkta olduğu durumdur. Düşük VKE vücutta eksik değerlerle beraber görülüyorsa bağışıklık sisteminin zayıf olması gibi olumsuz durumlar ortaya çıkabilir. Eğer kilo almayı engelleyen bir hastalık varsa tedavi edilmelidir.
18.5 ile 24.9 Arası VKE - Normal: Boya göre ideal kiloda olunduğunu gösterir. Bu aralıkta olan kişiler sağlıklı bir beslenme düzeni ve sporla bunu korumaya çalışmalıdır. Normal VKE, her zaman tam anlamıyla sağlıklı olunduğunun göstergesi olmayacağından yağ ve kas oranının ölçülmesine ve rutin kontrollere devam edilmelidir.
25 ile 29.9 Arası VKE - Fazla Kilolu: Kişinin boy uzunluğuna göre kilosunun fazla olduğunu gösterir. Uygun diyetle kilo verilmez ve kilo alınmaya devam edilirse çeşitli hastalıklar için riskler artmış olacaktır. Bu aralıkta VKE, obezite işareti olarak sayılmamakla birlikte, dikkat edilmesi ve normal kiloya dönülmesi için vücudun alarm verdiğinin bir göstergesidir.
30 ile 34.9 Arası VKE - Şişman (Obez) 1. Sınıf Bu VKE aralığında kişinin boyuna göre ağırlığı çeşitli hastalıklar için risk oluşturabilecek düzeyde yüksektir. Bu aralıkta olan kişiler şişman ya da 1. sınıf obez olarak tanımlanabilir.
35 ile 44.9 Arası VKE – Şişman (Obez) 2. Sınıf Ağırlığın boya göre çok fazla olması durumunda VKE bu aralıktadır. Yüksek tansiyon, kalp ve damar hastalıkları gibi kiloyla ilişkili hastalıklar için risk giderek artmaktadır.
45 ve Üzeri VKE – Şişman (Obez) 3. Sınıf: Boya oranla ciddi derecede fazla kilo göstergesidir. Bu aralık, kiloya bağlı kalp ve damar hastalıkları, omurga ve eklem ağrıları gibi pek çok hastalık için önemli bir risk faktörü oluşturacak derecede bir kiloluluğun göstergesidir. Kişinin hemen bir uzman ve hekim eşliğinde ideal kiloya erişmesi gereklidir.
Kaynak: https://www.medicana.com.tr/saglik-rehberi-detay/12147/vucut-kitle-endeksi-nedir-vucut-kitle-endeksi-nasil-hesaplanir
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.