Basınç merkezlerinin özellikleri

Basınç merkezlerinin özellikleri
Basınç merkezlerinin özellikleri nelerdir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Hava basıncı arttıkça oluşan itici güç, balonu aşağıya doğru iterken göstergenin sivri ucu yukarıya doğru çıkar. Hava basıncı düşünce kavanozdaki hava balonu yukarıya doğru iter ve göstergenin sivri ucu aşağı iner. Böylece basıncın kaç birim değiştiğini ölçebiliriz.

Yüksek basınç alanlarında alçalan hava kütleleri yeryüzüne çarparak merkezden çevreye doğru yayılır. Burada hareketler sarmal dönüş şeklindedir. Dönüş yönü, Dünya’nın kendi ekseni etrafındaki hareketine bağlı olarak Kuzey Yarım Küre’de saat ibresi yönünde, Güney Yarım Küre’de saat ibresinin tersi yönünde sapma gösterir. Yüksek basınç alanlarında, hava kütleleri alçaldıkça ısınır. Bu nedenle içlerindeki nem yoğunlaşamaz. Yüksek basıncın etkili olduğu yerlerde havanın genelde açık ve ayaz olmasının nedeni budur.

Yüksek basınç alanlarında;

  • Yatay yönlü hava hareketi merkezden çevreye doğrudur.
  • Dikey yönlü hava hareketi alçalıcıdır.
  • Alçalan hava ısındığı için yağış bırakamaz.

Alçak basınç alanlarında hava kütleleri basıncın azaldığı merkeze doğru toplanarak merkezden yükselir. Bu nedenle hareket çevreden merkeze doğrudur. Çevreden merkeze doğru hareket eden hava kütleleri Dünya’nın dönüşüne bağlı olarak Kuzey Yarım Küre’de saat ibresi yönünde, Güney Yarım Küre’de ise saat ibresinin tersi yönünde sapma gösterir. Alçak basınç alanlarında, hava kütleleri yükseldikçe soğur ve taşıdığı nem yoğunlaşarak bulutları oluşturur. Bu nedenle alçak basınç alanlarının bulunduğu yerlerde hava genellikle kapalıdır

Alçak basınç alanlarında;

  • Yatay yönlü hava hareketi çevreden merkeze doğrudur.
  • Dikey yönlü hava hareketi yükselicidir.
  • Yükselen hava soğuyup yağış bırakabilir.

11
303
11
12
12
12
303
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.