Askeri Lise Sınavı 2. Aşama Sınavı Nedir? ALS 2. Aşama Hangi Sınavları Kapsamaktadır?
Aşağıda 2012 Yılı ALS Sonuçlarına göre 2. aşamaya çağırılan adaylara ait taban puanlar verilmiştir. Bu puanı alan adaylar Askeri Liselere girişi hak kazanmış sayılmazlar. Baraj puanı geçen adaylara yönelik ayrıca bir sınav daha yapılacaktır. Bu sınavda spor, sözlü mülakat ve sağlık testlerinden geçirilecektir. Her aşamada belli sayıda adaylar elenmektedir. En son aşamada asil liste ve yedek liste ilan edilir. Önce asiller kayıtlarını yaptırır, asil listeden kayıt yaptırmayan aday kadar sırasıyla yedek listedeki adayların kayıtları yapılır.
Okul bitirme derecesi (son beş yılın ortalaması) Askerî liseler için en az 75,00, Bando Astsubay Hazırlama Okulu için en az 65,00 olmak. Ancak, Yazılı Sınavı kazanarak diğer seçim aşamalarına çağrılan adaylardan istenecek belgelerle birlikte, bu maddelerde belirtilen koşulları sağlayıp sağlamadıkları diploma veya bitirme derecesini de gösteren onaylı mezuniyet belgesinden kontrol edilecektir. Bu koşulları sağlayamadığı belirlenen adaylar, seçim aşamalarına alınmayacak ve tüm haklarını kaybedeceklerdir.
Yazılı sınav için belirlenecek baraj puanını aşan adaylar, 2. seçim aşamasına katılmaya hak kazanacaklardır. 2. seçim aşaması aşağıdaki bölümlerden oluşmaktadır:
• Ön Sağlık Muayenesi
• Bedeni Yeterlilik Testleri
• Psikoteknik Testi (Yalnız Hv. K. K. lığı için)
• Müzik Yetenek Testi (Yalnız Bando Astsubay Hazırlama Okulu için)
• Mülakat
• Sağlık Muayenesi
İKİNCİ AŞAMA
Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanlıkları ile Gülhane Askeri Tıp Akademisi Komutanlığınca yazılı sınav sonucuna göre belirlenen baraj puanlarını aşan adayların, 2. seçim aşamalarının yapılacağı Hava Harp Okulu Komutanlığında hazır bulunacakları tarih www.tsk.tr ve www.dzkk.tsk.tr İnternet adreslerinde yayımlanacaktır. Adayların adreslerine ayrıca bir tebligat yapılmayacaktır.
Yazılı Sınavda belirlenecek baraj puanlarını aşan tüm adaylar, 2. seçim aşamasına katılmaya hak kazanmış olurlar. Okula girmeye hak kazanmış sayılmazlar.
Kuvvet Komutanlıklarının baraj puanlarını aşan adaylar, belirlenen tarihte Hava Harp Okulu Komutanlığında yapılacak olan Ön Sağlık Muayenesi, Bedeni Yetenek Sınavı, Psikoteknik Testi (Yalnız Hv.K.K.lığı için), Müzik Yetenek Testi (Yalnız Bando Astsubay Hazırlama Okulu için), Mülakat ve Sağlık Muayenesi aşamalarından geçeceklerdir.
a) Ön Sağlık Muayenesi: Uzman doktorlar tarafından aday öğrencilerin fiziksel görünümleri incelenerek, boy ve kiloları ölçülmekte, sağlıkla ilgili koşulları taşıyıp taşımadıkları tespit edilmektedir. Ön sağlık muayenesinde yetersiz bulunan adayların diğer aşamalara katılmasına izin verilmez.
Adayların sınavlara gelmeden önce, çıplak vücut ağırlığı ile ayakkabısız boy uzunluğunun sağlıklı bir şekilde mutlaka ölçülmesi gerekmektedir. Yaşının gerektirdiği boy uzunluğu ile boy uzunluğuna uygun vücut ağırlığına sahip olmayan adaylar bu aşamada elenmektedir.
b) Bedeni Yeterlilik Testleri: Adayların çabukluk, çeviklik, kuvvet ve kondisyonunu meydana çıkaracak testler uygulanmaktadır.
Uygulanacak testler aşağıdadır:
Test Türü | 1. Grup Barajı (13-14 Yaş) |
2. Grup Barajı (15-16 Yaş) |
400 m. Koşu |
85 saniye | 80 saniye |
Durarak Uzun Atlama |
160 cm. | 170 cm. |
Mekik (1 dakika) | 30 tekrar | 35 tekrar |
Basketbol Topu Fırlatma | 7 metre | 8 metre |
Belirtilen testlerden 2 veya daha fazlasından başarısız olan adaylar elenir.
Bedeni yetenek sınavına önceden çalışarak hazırlıklı olarak gelinmelidir. Yukarıda belirtilen barajlara ulaşamadıkları hâlde sınavlara gelen adaylar elenmektedir. Bu durum, adayların gereksiz harcama yapmalarına neden olmaktadır.
Bedeni yetenek sınavı ile ilgili daha detaylı bilgiye Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanlıklarının internet adreslerinden ulaşılabilir.
c) Psikoteknik Testi (Yalnız Hv.K.K.lığı İçin): Hava Kuvvetleri Komutanlığı adına Işıklar Askerî Hava Lisesinde okumak için başvuran veya tercihleri arasında Hava Kuvvetleri Komutanlığı bulunan adaylara uçuşa yatkınlıklarını ölçmek amacıyla bilgisayar önünde psikoteknik test uygulanır. Bu test adayların el-göz-ayak koordinasyonunu, dikkat ve tepki hızını ölçecek şekilde tasarlanmıştır. Psikoteknik testinde başarısız olan aday sadece Hv.K.K.lığını tercih etmiş ise elenir.
ç) Müzik Yetenek Testi (Yalnız Bando Astsubay Hazırlama Okulu İçin): Adaylar gruplar hâlinde salona alınır. Test hakkında kısa bir bilgi verildikten sonra teste başlanır.
Müzik Yetenek Testi 3 kısımdan oluşmaktadır.
1) Melodi Tekrarı: Adaylardan, basit bir okul şarkısını piyano eşliğinde farklı tonlarda söylemeleri istenir. (Piyano eşliği görevli öğretmenler tarafından yapılacaktır.)
2) Ritm Tekrarı: Adaylardan eliyle masaya vurmak suretiyle kendisine gösterilen ritm kalıbını aynen tekrarlamaları istenir.
3) Fiziki Uygunluk: Adayların üflemeli çalgı çalabilmesi için gerekli olan uygun çene, ağız ve diş yapısına haiz olmaları gerekmektedir. Bu husus Müzik Yetenek Testi için görevlendirilmiş personel tarafından incelenecektir.
d) Mülakat: Görüşme yoluyla adayın konuşma yeteneği, ses tonu, heyecanını kontrol edebilmesi, çok yönlü düşünme yeteneği, davranışlardaki denge, kendine güven, kendini ifade edebilme yeteneği, askerliğe yatkınlığı ile diğer bireysel özellikleri gözlenerek değerlendirilir.
e) Sağlık Muayenesi: Kara ve Deniz Kuvvetleri Komutanlıkları ile Gülhane Askeri Tıp Fakültesi için uygulama: Mülakat sonrasında başarılı olan adaylar, sağlık muayenesine sevk edilirler. Sağlık muayenesi sonucunda "Askerî Öğrenci Olur." kararlı rapor alanlardan puan sırasına göre asil ve yedek adaylar belirlenir ve sırasıyla asil adaylardan başlamak üzere kontenjan kadarının kesin kaydı yapılır.
Hava Kuvvetleri Komutanlığı için uygulama: Mülakatı geçen adaylar, uzman hekimlerden oluşan bir heyet tarafından sağlık muayenesinden geçeceklerdir. Muayene sonucunda "Askerî Öğrenci Olur. Uçucu Yetiştirilmeye Elverişlidir." kararlı rapor alan adaylar genel başarı durumuna göre sıralanır. Bu puan sırasına göre "Asil" ve "Yedek" adaylar belirlenir.
Adaylar komisyonları yanlış bilgilendirmeleri durumunda bütün aşamalarda başarılı olsalar bile kesin kayıt işlemleri yapılmayacaktır. Bu durum, adayların gereksiz harcama yaparak güç durumda kalmalarına neden olmaktadır.
Öte yandan, başvuru koşullarını taşımadığı ve askerî öğrenci olmaya engel durumları olduğu tespit edilen askerî lise veya astsubay hazırlama okulu öğrenci adaylarının, ilgili yasal mevzuat çerçevesinde, eğitim ve öğretimin herhangi bir aşamasında okulla ilişikleri kesilmektedir.
Adayların başarı değerlendirmesi, yazılı sınav sonucunda aldığı ALS Puanı ile 2. seçim aşamasında bedeni yetenek, mülakat ve Hv.K.K.lığı adına alınacak öğrenciler için psikoteknik test sonuçlarına göre hesaplanacak performans puanlarına göre yapılır. Performans puanlama sistemiyle ilgili detaylı ilgiler 2. seçim aşaması öncesinde kuvvet komutanlıklarının İnternet sitelerinde yayımlanacaktır.
Adaylar, performans puanlarına göre sıralanır. Asil ve yedek listeler Kuvvet Komutanlıkları ve Gülhane Askeri Tıp Fakültesi kontenjanlarına göre oluşturulur.
Askerî liseleri kazanan adaylar, Kara, Deniz, Hava Kuvvetleri Komutanlıkları ile Gülhane Askerî Tıp Fakültesi (GATF) için ayrı ayrı belirlenecektir. Kara Kuvvetler i Komutanlığı adına belirlenen adaylar, Kara Kuvvetleri Komutanlığına bağlı askerî liselerde (Kuleli Askerî Lisesi Çengelköy/İSTANBUL ve Maltepe Askerî Lisesi/İZMİR), Deniz Kuvvetleri Komutanlığı adına belirlenen adaylar, Deniz Lisesi Heybeliada/İSTANBUL'da, Hava Kuvvetleri Komutanlığı adına belirlenen adaylar ise Işıklar Askerî Hava Lisesi BURSA'da, GATF adına belirlenen adaylar ise Kara Kuvvetleri Komutanlığına bağlı Maltepe Askerî Lisesi/İZMİR'de öğrenim görme hakkını elde edeceklerdir.
Kara Kuvvetleri Komutanlığı adına askerî liselere alınacak öğrenciler, mezuniyetlerinde Kara Harp Okuluna, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı adına Deniz Lisesine alınacak öğrenciler, mezuniyetlerinde Deniz Harp Okuluna, Hava Kuvvetleri Komutanlığı adına Işıklar Askerî Hava Lisesine alınacak öğrenciler, mezuniyetlerinde Hava Harp Okuluna gönderilecektir.
GATF adına alınan öğrencilere askerî lise öğrenimlerinin son yılında sadece GATF adına Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ve Lisans Yerleştirme Sınavına (LYS) girme hakkı verilir.
Bu öğrencilerden Lisans Yerleştirme Sınavına (LYS) giren ve GATF tercihi olan Türkiye genelindeki tüm sivil öğrenciler ile birlikte yapılan sıralama sonucuna göre GATF'ne alınacak öğrenci miktarı içine girebilenler GATF'ne, diğerleri Kara Harp Okuluna yerleştirileceklerdir.
Başvuru sırasında adayların ve velilerin bu koşullara mutlak surette dikkat etmeleri gerekmektedir.
Bando Astsubay Hazırlama Okulunu kazanan adaylar ANKARA'da öğrenim göreceklerdir. Bu okuldan mezun olanlar Bando Astsubay Meslek Yüksekokuluna gönderilecektir.
Askerî liselerde 4 yıl eğitim verilmektedir.
Yazılı sınav sonuçları sınavın yapıldığı yıl için geçerli olacaktır.
Adaylar yazılı sınav sonuçlarını; T.C. Kimlik Numarası ve şifreleri ile ÖSYM'nin https://sonuc.osym.gov.tr İnternet adresinden öğrenebileceklerdir. Adaylara sonuç belgesi gönderilmeyecektir.
Kara ve Deniz Kuvvetleri Komutanlıkları performans puanlaması;
(ALS performans puanı * 0,70) + (bedeni yeterlilik notu * 0,15) + (mülakat notu * 0,15) formülü kullanılarak hesaplanır.
Hava Kuvvetleri Komutanlığı performans puanlaması;
(ALS performans puanı * 0,70) + (bedeni yeterlilik notu * 0,15) + (mülakat notu * 0,15) + (psikoteknik notu * 0,20) formülü kullanılarak hesaplanır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.