Asit ya da baz içeren ev temizlik malzemelerinin kullanımında alınacak önlemler

Asit ya da baz içeren ev temizlik malzemelerinin kullanımında alınacak önlemler
Asit ya da baz içeren ev temizlik malzemelerinin kullanımında alınacak önlemler nelerdir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Ev temizlik malzemeleri; amonyaklı krem temizleyici, deterjan, sabun gibi baz özellikte; tuz ruhu, kireç çözücü gibi asit özellikte olabilir. Bu tür temizlik malzemeleri ile çalışırken bazı önlemler alınmalıdır.

  • Temizlik malzemeleri çocukların ulaşamayacağı yerde ve ağızları sıkıca kapatılarak saklanmalıdır. 
  • Kendi ambalajı dışında su şişesi, kavanoz, bardak gibi kaplarda bulundurulmamalıdır.
  • Temizlik malzemelerinin birçoğu aşındırıcı ve tahriş edici olduğundan kullanılırken koruyucu eldiven takılmalı, özellikle tuz ruhu ve tuvalet temizleyici (hidroklorik asit), lavabo açıcı (sodyum hidroksit), kireç çözücü (Hidroklorik asit yanında fosforik asit ve nitrik asit içerir.) ile çalışırken gözlük ve koruyucu giysi (önlük vb.) giyilmeli, maske takılmalıdır. Bu maddelerin buharı solunmamalıdır. Lavabo açıcılar, tıkalı gidere döküldüğünde oluşan gazlar nedeniyle sıçramalara neden olabilir. Bu nedenle lavabo açıcılar döküldükten sonra dökülen yere eğilip bakılmamalı, oradan uzaklaşılmalıdır.
  • Temizlik malzemelerinin üzerindeki uyarı, güvenlik ve kullanım talimatına uyulmalıdır.
  • Temizlik malzemeleri kullanım sonrası güvenli bir yere kaldırılmalı, etrafta bırakılmamalıdır.
  • Temizlik yapılırken ortam havalandırılmalı, çocuklar ortamdan uzaklaştırılmalıdır. Çünkü bazı temizlik maddelerinin buharı ciddi solunum problemlerine yol açar. Alerji oluşturabilir. Ayrıca çocukların bu maddelerle kaza riski vardır.

Çamaşır deterjanı, bulaşık deterjanı, çamaşır suyu, tuz ruhu gibi evlerimizde kullandığımız onlarca temizlik ürünü ve lavobo açıcı gibi kimyasal maddeler vardır. Bu ürünler amonyak, sodyum hidroksit, fosforik asit, hidroklorik asit, nitrik asit, okzalik asit, etil alkol, sodyum karbonat, sodyum hipoklorit, formaldehit, aseton gibi kullanımına dikkat edilmezse sağlığa zarar veren bileşikleri içerebilir. Temizlik maddelerinin çoğu, etiketlerinde de belirtildiği gibi tehlikeli, aşındırıcı ve tahriş edici maddelerdir. Asitliğinden ve birçok madde ile tepkimeye girmesinden dolayı tuz ruhu, tuvalet temizleyici gibi maddeler çok dikkatli kullanılmalıdır. Örneğin, etiketinde de uyardığı gibi tuz ruhu, çamaşır suyu (ağartıcı) ile karıştırılmamalıdır. Tuz ruhu kullanırken eldiven takılmalı, bu maddenin buharı solunmamalıdır. Çamaşır suları sodyum hipoklorit (NaOCl) içerir ve bunların pH’si 8’den büyüktür. Çamaşır suyu ile tuz ruhu karıştırılırsa zehirli klor gazı oluşur.

Çamaşır suyu ile sirke de karıştırılsa klor gazı açığa çıkar. Ayrıca çamaşır suyu, amonyak içeren hiçbir temizlik malzemesi ile de karıştırılmamalıdır. Çünkü bu durumda akciğerlerimize zarar veren, zehirli kloramin bileşikleri oluşur.

3
4
3
1
3
4
11
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.