Anadolu denince aklınıza neler geliyor
Anadolu kelimesi Yunanca güneşin doğduğu yer anlamına gelen “Anatoli”dan doğmuştur. Romalılar, kendi topraklarına göre doğuda kaldığından buraya doğu toprağı anlamında Thema Anadolia demişlerdir. Anadolu isminin bir bölge adı olması ise Selçukluların Anadoluya gelmesiyle başladı.
Anadolu Yarımadası'nın bilinen en eski adı Hatti Ülkesi'dir ve kendilerinden sonra gelen Hititler gibi halkalar da yaşadıkları bölgeye bu adı vermiştir.
Anadolu ya da diğer adıyla Küçük Asya, Asya kıtasının en batısında Karadeniz, Akdeniz ve Ege denizi arasında kalan yaklaşık 755,000 km²'lik bir alanı kaplayan dağlık bir yarımadadır. Osmanlı döneminde "Anadolu"nun geleneksel doğu sınırı olarak Fırat Nehri kabul edilirken, Cumhuriyetle birlikte Birinci Türk Coğrafya Kongresinden sonra Türkiye'nin Asya'da kalan kısmının tümü aynı coğrafî terime dâhil edilmiştir. Günümüzde yaygın olarak Türkiye'nin Asya kıtasında kalan topraklarının adı olarak kullanılır.
Anadolu denilince aklıma, İzmir'den Kars'a, Samsun'dan Adana'ya hepsinin ayrı güzellikleri olan şehirlerimiz gelir. Bu şehirlerimizdeki tarihimizden gelen eserler, camiler, hanlar, hamamlar, saraylar, türbeler gelir.
Anadolu denilince aklıma, her yöresinde ayrı kültürleri, yemekleri, insanları, misafirperverlikleri gelir. Ozanlarımız, türkülerimiz, Yunus Emrelerimiz, Mevlanalarımız, gelir.
Anadolu denilince aklıma, dört mevsim, doğal güzellikler, gölleri, dereleri, denizleri, tarihi eserleriyle gezmekle bitirilemeyecek kadar çok olan görülmesi gereken yerler gelir.
Kaynak:Eğitim Sistem
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.