Aile Danışma Merkezleri Yönetmeliği Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. 7 Kasım 2026 tarihli düzenlemede aile danışmanlarının eğitim nitelikleri, merkezlerin çalışma kuralları ve hizmet ücretlerine ilişkin esaslar yer aldı.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının yönetmeliği, 2012 tarihli önceki düzenlemeyi yürürlükten kaldırırken mevcut sertifika sahipleri ve eğitimine başlamış kişiler için geçiş hükümleri içeriyor.
Kimler aile danışmanı olarak çalışabilecek?
Yeni eğitim koşullarına göre psikoloji, PDR, sosyal hizmet, tıp veya çocuk gelişimi lisans mezunlarının; aile danışmanlığı, klinik psikoloji veya rehberlik ve psikolojik danışmanlık alanlarından birinde tezli/tezsiz yüksek lisans ya da doktora tamamlamış olması gerekiyor.
Ruh sağlığı ve hastalıkları veya çocuk ve ergen ruh sağlığı ve hastalıkları alanlarında tıpta uzmanlık eğitimini tamamlayanlar da eğitim şartını karşılıyor. Personelin ayrıca yönetmelikteki genel nitelikleri taşıması ve çalışma izni alması gerekiyor.
Önceden alınan aile danışmanlığı sertifikaları ne olacak?
Yönetmeliğin yürürlüğünden önce, belirtilen koşullardaki 450 saatlik aile danışmanlığı eğitimini tamamlayıp sertifika alanlar için iki yıl içinde çalışma izni düzenlenebilecek. Önceden bu programlara kayıt yaptıranlar için ise eğitimi tamamlamak şartıyla üç yıllık süre uygulanacak.
Bu geçiş, sosyal hizmet, psikoloji, sosyoloji, PDR, tıp, hemşirelik ve çocuk gelişimi lisans mezunlarını kapsıyor. Eğitim programının MEB, YÖK veya üniversitelerden biri tarafından uygun görülmesi; 300 saat teorik ve en az 30 saati süpervizyon eşliğinde olmak üzere 150 saat uygulamalı eğitim içermesi gerekiyor.
Sosyoloji veya hemşirelik lisansından sonra aile danışmanlığı yüksek lisansını önceden tamamlayanlar için iki yıl, bu programa önceden kayıt yaptıranlar için programı tamamlamak kaydıyla dört yıl içinde çalışma izni düzenlenebilecek. Süreler yönetmeliğin yürürlük tarihinden itibaren hesaplanacak.
Daha önce geçici maddenin birinci ve ikinci fıkraları kapsamındaki niteliklerle çalışma izni düzenlenenler için de yeniden izin düzenlenebilmesine ilişkin hüküm bulunuyor.
Ücretsiz aile danışmanlığından kimler yararlanabilecek?
Merkezlerin kapasitelerinin yüzde 3’ü oranında ücretsiz danışmanlık vermesi zorunlu olacak. Yararlanıcılar, Bakanlık hizmetlerinden faydalanan kişi ve aileler arasından aile ve sosyal hizmetler il müdürlüğü tarafından belirlenecek.
Yönlendirilen kişilere en geç 15 iş günü içinde hizmet sunulmaya başlanacak. Merkezlerdeki eğitim hizmetlerinde de yıllık yüzde 3 oranında katılımcı ücretsiz hizmet alacak.
Ücret ve çevrim içi görüşme kuralları da belirlendi
Hizmet ücretleri il bazındaki ücret tespit komisyonları tarafından belirlenerek valilik onayına sunulacak. Değerlendirme ve yönlendirme amacıyla yapılan test ve ölçekler için görüşme ücretine ek ücret istenemeyecek.
Çevrim içi danışmanlık, merkezin adresinde ve çalışma saatlerinde yürütülebilecek. Görüşmelerde ses ve görüntü kaydı alınamayacak; uçtan uca şifreleme ve kişisel veri güvenliği koşulları aranacak.
Mevcut merkezler için altı aylık süre
Yönetmelik öncesinde açılmış merkezlerin belgelerini tamamlaması ve gerekli düzenlemeleri yapması için altı ay tanındı. Görüşme ve bekleme alanlarının büyüklüğünü düzenleyen 12. maddenin ikinci fıkrası bu uyum yükümlülüğünden istisna tutuldu.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.