Ahkam nedir

Ahkam nedir
Hükümler. Allahü teâlânın emirleri ve yasakları. Hükm'ün çokluk şeklidir.

Hüküm, sözlükte “iyileştirmek amacıyla menetmek, düzeltmek; karar vermek; ilim, derin anlayış; siyâsî anlayış” gibi anlamlara gelen hüküm, dinî kavram olarak farklı şekillerde kullanılmıştır.

Ahkam kelimesi hüküm, yargı kelimelerinin çoğuludur. Hükümler yargılar şeklinde kullanılır. Hukuk ve dolayısıyla emlak alanında kullanımı oldukça yaygındır. Hukuk literatürüne Osmanlı döneminde Arapçadan girmiştir. İlk kullanımları İslami kökenli olup din alanındaki bazı kuralları anlatmak içindir. Eski bir sözcük olduğundan zaman içinde birçok tamlamaya ve ata sözüne dâhil olmuştur.

Peygamberler aleyhimüsselâm, Allahü teâlânın kendilerine melek (Cebrâil) ile bildirdiği ahkâmı kendi zamanındaki insanlara noksansız olarak bildirmişlerdir. (Abdülganî Nablüsî)

Kur'ân-ı kerîm, bütün peygamberlere aleyhimüsselâm gönderilmiş olan ahkâmı ve daha fazlasını kendisinde toplamıştır. (Abdülhakîm Arvâsî)

Îmân ve ahkâm bilgilerini öğrenmeyen ve çocuklarına öğretmeyen, kulluk vazîfesini yapmamış olur. (İmâm-ı Gazâlî)

Kaynak:Eğitim Sistem

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.