9. Sınıf MEB Edebiyat Ders Kitabı Sayfa 77-84 Cevapları - Bir Kavak ve İnsanlar
Yayınlanma:
9. Sınıf MEB Edebiyat Ders Kitabı Sayfa 77-84 cevaplarında Bir Kavak ve İnsanlar, Söz Varlığımız, Metnimizi Anlayalım ve Öğrenelim çalışmalarının öğrenciye uygun cevapları yer almaktadır.
9. Sınıf MEB Edebiyat Ders Kitabı Sayfa 77-84 Cevapları 2026-2027, Bir Kavak ve İnsanlar hikâyesinin Okuma Sonrası çalışmalarındaki kelime, yazım, metin yorumlama ve doğa-insan ilişkisi sorularının açıklamalı cevaplarını içermektedir.
9. Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Sayfa 77-80 Cevapları
Okuma Sırası - Bir Kavak ve İnsanlar
Sayfa 77-80'de Bir Kavak ve İnsanlar hikâyesi yer almaktadır. Bu sayfalarda cevaplanması gereken doğrudan bir soru bulunmamaktadır. Hikâye; insanın doğayla ilişkisi, doğa sevgisi ve çıkar uğruna çevreye verilen zarar üzerinde durmaktadır.
9. Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Sayfa 81 Cevapları
Okuma Sonrası - Söz Varlığımız
Soru: 1. Kelime ve kelime gruplarının metinde hangi anlamda kullanıldığını belirleyiniz. Cevap:
Emsal: Benzer.
Gark etmek: Birine bir şeyi bol bol vermek.
Munis: Sıcakkanlı.
Emsal: Benzer.
Gark etmek: Birine bir şeyi bol bol vermek.
Munis: Sıcakkanlı.
9. Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Sayfa 82 Cevapları
Söz Varlığımız
Soru: 2. “Ayakucu, zehir etmek, göztaşı” sözlerinin güncel yazımlarını belirleyiniz ve birleşik kelimelere örnekler yazınız. Cevap:
Ayakucu → ayak ucu
Zehir etmek → zehir etmek
Göztaşı → göz taşı
Metnin yazıldığı dönemden günümüze yazım kurallarında bazı değişiklikler meydana gelmiştir.
Ayakucu → ayak ucu
Zehir etmek → zehir etmek
Göztaşı → göz taşı
Metnin yazıldığı dönemden günümüze yazım kurallarında bazı değişiklikler meydana gelmiştir.
| Bitişik Yazılanlar | Ayrı Yazılanlar |
|---|---|
| hanımeli | iş birliği |
| gecekondu | hafta sonu |
| dedikodu | açık oturum |
| ateşböceği | kuru fasulye |
| kuşburnu | göz nuru |
Soru: 3. Cümledeki güncel olmayan noktalama kullanımını belirleyiniz. Cevap: Doğrudan konuşmadan önce kullanılan noktalı virgül yerine iki nokta kullanılmalıdır.
Metnimizi Anlayalım
Soru: 1. a) İhtiyar ile fabrikatörün fiziksel ve ruhsal özelliklerini yazınız. Cevap: İhtiyar uzun boylu, zayıf, sakin ve doğayı seven biridir. Fabrikatör ise tıkız yapılı; kazancı ön planda tutan, çevreye karşı duyarsız ve öfkeli bir kişidir.
Soru: 1. b) İhtiyar ve fabrikatörün doğaya karşı tutumları nasıldır? Cevap: İhtiyar doğayla uyum içinde yaşamayı tercih ederken fabrikatör doğayı ekonomik çıkarları doğrultusunda kullanmaktadır.
Soru: 1. c) Bu kişilerin doğaya karşı tutumlarını doğru buluyor musunuz? Gerekçesiyle söyleyiniz. Kısa Cevap: İhtiyarın tutumunu doğru, fabrikatörün tutumunu yanlış buluyorum. Detaylı Cevap: Doğa insanın yaşamını sürdürmesi için gereklidir. İhtiyar onu koruyup severken fabrikatör maddi çıkar uğruna çevreyi tahrip etmektedir. İnsanlar doğadan yararlanırken doğal dengeyi de korumalıdır.
9. Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Sayfa 83 Cevapları
Metnimizi Anlayalım
Soru: 2. Mekânın şantiyeden önceki ve sonraki hâlini betimleyiniz. Örnek cevap: Önceleri çevre denizi, kuşları, çiçekleri ve yeşillikleriyle sakin bir yerdir. Fabrikanın kurulmasıyla makine sesleri artmış, hava ve çevre kirlenmiş, çiçekler zarar görmüş ve kuşlar uzaklaşmıştır.
Soru: 3. Yazar olayları neden bahar mevsimiyle başlatmış olabilir? Cevap: Bahar yeniden doğuşu, canlanmayı ve umudu simgeler. Doğanın her türlü zarara rağmen yeniden yaşamaya çalışması bu yolla vurgulanmıştır.
Soru: 4. İnsanların doğaya zarar vermesine karşı doğa nasıl karşılık vermiştir? Kısa Cevap: Doğa yeniden canlanmış ve canlılar aracılığıyla tepki göstermiştir. Detaylı Cevap: Telefon direğine dönüştürülen kavak yeniden filizlenmiş, kuşlar da fabrikatöre karşı tepki göstermiştir. Gerçek yaşamda çevre tahribatı da sel, erozyon, kuraklık ve doğal dengenin bozulması gibi sonuçlar doğurabilir.
Soru: 5. Kavağın yeniden yaprak açmasıyla verilmek istenen mesaj nedir? Cevap: Yazar, doğanın yaşam gücünün ve kendini yenileme isteğinin kolayca yok edilemeyeceğini anlatmak istemiştir.
Soru: 6. Hikâyedeki açık ve örtük iletileri yazınız. Örnek cevap:
Açık İletiler: Fabrika doğaya zarar vermiş, kavak kesilmiş ve daha sonra yeniden filizlenmiştir.
Örtük İletiler: Doğayı yalnızca ekonomik çıkar için kullanmak yanlıştır. Doğa yaşamın vazgeçilmez bir parçasıdır ve korunmalıdır.
Açık İletiler: Fabrika doğaya zarar vermiş, kavak kesilmiş ve daha sonra yeniden filizlenmiştir.
Örtük İletiler: Doğayı yalnızca ekonomik çıkar için kullanmak yanlıştır. Doğa yaşamın vazgeçilmez bir parçasıdır ve korunmalıdır.
9. Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Sayfa 84 Cevapları
Öğrenelim - Metnimizi Anlayalım
Soru: 7. “Doğayla savaş hâlindeyiz. Eğer kazanırsak, kaybedeceğiz.” sözünü açıklayınız. Örnek cevap: İnsan doğanın bir parçasıdır. Doğayı yok ederek kazanılan ekonomik başarılar uzun vadede temiz suyun, havanın, toprağın ve sağlıklı yaşamın kaybedilmesine yol açabilir. Bu nedenle doğaya karşı mücadele etmek yerine onunla uyum içinde yaşamak gerekir.
Soru: 8. Fabl unsurlarının kullanılması hikâyeye nasıl bir zenginlik katmıştır? Kısa Cevap: Hikâyeyi daha canlı, ilgi çekici ve akılda kalıcı hâle getirmiştir. Detaylı Cevap: Ağaçların, kuşların ve çiçeklerin insanlar gibi davranması doğanın yaşadığı zararın daha etkileyici biçimde anlatılmasını sağlamıştır. Böylece çevreye yönelik eleştiri daha güçlü ve düşündürücü bir hâl almıştır.
SORU & CEVAP
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.