8. Sınıf Meb Kur'an-ı Kerim 1. Ünitemizi Değerlendirelim Cevapları

8. Sınıf Meb Kur'an-ı Kerim 1. Ünitemizi Değerlendirelim Cevapları
8. Sınıf Meb Yayınları Kur'an-ı Kerim 1. Ünitemizi Değerlendirelim Sayfa 45, 46 Soruları ve Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Ünitemizi Değerlendirelim

A. Aşağıdaki çoktan seçmeli soruların doğru seçeneklerini işaretleyiniz.

1. Aşağıda verilen ayetler ile Kur’an-ı Kerim’in temel konularından hangisi yanlış eşleştirilmiştir?
a) Tevhid: “Ad kavmine de kardeşleri Hûd’u (gönderdik). O, dedi ki: Ey kavmim! Allah’a kulluk edin, sizin O’ndan başka ilahnız yoktur...”127
b) Risalet: “...Ben âlemlerin Rabbinin gönderdiği bir elçiyim. Size, Rabbimin vahyettiklerini duyuruyorum ve ben sizin için güvenilir bir nasihatçiyim.”128
c) Ahiret: “Sûr’a üflenince, Allah’ın diledikleri müstesna olmak üzere göklerde ve yerde ne varsa hepsi ölecektir. Sonra ona bir daha üflenince, bir de ne göresin, onlar ayağa kalkmış bakıyorlar!” 129
d) İbadet: “Ey iman edenler! Hepiniz topluca barış ve esnliğe (İslam’a) girin. Sakın şeytanın peşinden gitmeyin. Çünkü o, size apaçık düşmandır.”130

2. Aşağıdakilerden hangisi Hucurat suresinde ele alınan konulardan biri değildir?
a) Müslümanlara, kendilerine ulaşan haberler ve aralarında çıkan anlaşmazlıklar konusunda nasıl hareket etmeleri gerektiği bildirilmektedir.
b) Bütün insanların bir tek anne ve babadan yaratıldığı açıklandıktan sonra üstünlüğün soyda değil, Allah’ın (c.c.) emirlerine ve yasaklarına içtenlikle uymada olduğu haber verilmektedir.
c) İnsana verilen en büyük nimetin İslam olduğunu bildirir.
d) Komşu hakkı ve sorumluluğu üzerinde durarak komşuluk ilişkileriyle ilgili ilkeler verir.

3. Peygamberlerle ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
a) Peygamberler Allah (c.c.) tarafından seçilen insanlardır.
b) Peygamberler olağanüstü varlıklardır.
c) Peygamberler toplumda örnek, dürüst ve güvenilir insanlardır.
d) Peygamberler Allah tarafından mucizelerle desteklenmiştir.

B. Aşağıdaki bilgilerin yanındaki kutucuğa doğru ise (d) işaretini yanlış ise (y ) işaretini koyunuz.
1 (D) Allah’a (c.c.) inandığını söyleyen bir insan, O’nun sevgisini kaybetmekten korkuyorsa ve bu sebeple zararlı alışkanlıklardan uzak durabiliyorsa takvanın gereklerini yapıyor demektir.
2 (Y) Kur’an-ı Kerim’de sadece Hz. Yakup (a.s.) güçlü, anlayışlı, ahiret yurduna bağlı, seçkin kimse olarak övülmüştür.
3 (D) Allah’a (c.c.) inanan ve Müslüman olduğunu söyleyen insan kötülükten, haksızlıktan kaçınmalıdır.

C. Aşağıdaki kavramlar ve tanımları eşleştiriniz.

İSLAM - TAKVA - SABIR - SULH

(Takva) Allah’ın sevgisini kaybetmekten korkarak, O’nun emirlerini yerine getirip, yasakladığı kötülükleri terk etmektir.
(Sabır) Zorlukların, sıkıntıların karşısında yılgınlık göstermemek ve karamsarlığa düşmemektir.
(İslam) İlk insan ve ilk peygamber Hz. Âdem’den son peygamber Hz. Muhammed’e (s.a.v.) kadar gelen bütün peygamberlerin getirdiği dinin ortak adıdır.
(Sulh) Barış, kardeşlik, huzur ve toplumsal düzenin sağlanması.

D. Aşağıdaki sure kimliğini doldurunuz.

Adı: Hucurat suresi
Ayet Sayısı: 18
Kur’an’daki Yeri: 26. Cüz 514, 515, 516. Sayfalar
İniş Zamanı: Medine dönemi

E. Aşağıdaki soruları cevaplayınız.

1. Sabır ne anlama gelmektedir?

Sabır; îtidâli muhâfaza etme, tahammül gösterme, acıya katlanma, göğüs germe, sıkıntı ve meşakkatlere karşı soğukkanlılıkla mukâvemet etme, aklın ve dînin gösterdiği yolda sebât etme mânâlarına gelir. Acı, yoksulluk, haksızlık gibi üzücü durumlar karşısında ses çıkarmadan onların geçmesini bekleme erdemi.

2. Kur’an-ı Kerim’de hangi konularla ilgili bilgiler bulabilirsiniz?

1- İman
İman, Kur’an’da bahsi geçen konuların esası ve özünü teşkil eder. Kur’an’da: Allah’ın varlığı, birliği ve sıfatları anlatılır. Meleklerden bahsedilir. Allah’ın insanlara peygamber ve kitap gönderdiği bildirilir.
2- İbadet
Kur’an-ı Kerim’de insanın yapması gereken ibadetler belirtilmiş, bu ibadetlerin nasıl yerine getirileceği ana hatlarıyla açıklanmıştır. İbadetlerini yerine getiren müminlerin de ahirette kurtuluşa erecekleri belirtilmiştir.
3- Ahlak
Kur’an-ı Kerim’de ahlakla ilgili birçok esas yer almaktadır.
4- Varlıklardan ve Onların Yaratılışından Bahseden Konular
Kur’an-ı Kerim’de varlıklar ve onların yaratılışları, birtakım özellikleri ile ilgili bilgilerde yer almaktadır.
5- İnsanlar Arasındaki İlişkileri Düzenleyen Hükümler
6- Peygamberler ve İlahi kitaplar
Allah celle celâluh, yaratmış olduğu insana birtakım görevler vermiş ve bu görevleri, gönderdiği kitaplarında belirtmiştir.
7- Kıssalar (Yaşanmış Hikâyeler)
Kur’an-ı Kerim’de peygamberleri ve başlarına gelen olayları anlatan kıssalar da yer almaktadır. Ayrıca geçmişte yaşamış ve Allah’ın hükümlerine karşı geldikleri için Allah tarafından çeşitli bela ve musibetlerle cezalandırılmış olan bazı milletleri anlatan kıssalar da yer almaktadır.
8- Dua ve Dua ayetleri
Kur’an-ı Kerim’de duaya dair hususlar da bulunmakta ve yapılan duaların Allah tarafından kabul edileceği belirtilmektedir:

3. Neml suresi, 19. ayette yer alan dua nedir?

Neml suresi Mekke döneminde inen bir suredir. 93 ayetten meydana gelir. "Neml" kelimesi karınca anlamına gelir. Sure ismini 18. ayette bulunan "neml" kelimesinden alır.

Neml suresinin 19. ayetinde yer alan duayı yazalım.

"Fe tebesseme dahıken min kavliha ve kale rabbi evzı’ni en eşkure ni'metekelleti en’amte aleyye ve ala valideyye ve en a’mele salihan terdahu ve edhılni bi rahmetike fi ibadikes salihine."

"Bunun üzerine Süleyman A.S. onun sözüne gülerek tebessüm etti. Ve: "Rabb'im, bana, anne ve babama enam buyurduğun nimetlere şükretmekte ve senin razı olduğun salih amel yapmakta beni başarılı kıl. Ve beni, rahmetinle salih kullarının arasına dahil et." dedi."

111
26
105
17
3
102
8
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.