6. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Sayfa 113 Cevapları Meb Yayınları

6. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Sayfa 113 Cevapları Meb Yayınları
6. Sınıf Meb Yayınları Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Sayfa 113 Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

ARA DEĞERLENDİRME - 4

Aşağıdaki soruların cevabını boş bırakılan alanlara yazınız.

1. “Sahabe nesli; Resul-i Ekrem’e gösterdiği bağlılık ve teslimiyet, ona verdiği destek, hem hayatında hem vefatından sonra İslam’ın yayılması ve doğru anlaşılması için yaptığı olağanüstü çalışmalar sebebiyle dinde önemli biryere sahiptir. Aslında sahabe nesli Fert olarak diğer insanlardan Farklı bir üstünlüğe sahip olmadığı gibi günahsız da değildir. Ancak onların büyük bir kısmı, daha önce yaşadığı şirk hayatından, nazil olan ayetlerin direktifi ve Hz. Peygamber’in eğitimi sayesinde kurtularak yepyeni bir hayata kavuşmuş, bizzat Resuluilah’tan (s.a.v.) öğrendikleri İslam’ı güzel bir şekilde yaşamak suretiyle kendilerinden sonra gelen ümmete birer örnek olmuştur.” (Mehmet Efendioğlu, DİA, “Sahabe”, C 35, s. 491.)

Bu metne göre sahabiler, hangi özellikleri sebebiyle Müslümanlara örnek gösterilmektedir?

Sahabe nesli, Resul-i Ekrem’e gösterdiği bağlılık ve teslimiyet, ona verdiği destek, hem hayatında hem vefatından sonra İslam’ın yayılması ve doğru anlaşılması için yaptığı olağanüstü çalışmalar sebebiyle dinde önemli bir yere sahiptir. Aslında sahabe nesli fert olarak diğer insanlardan farklı bir üstünlüğe sahip olmadığı gibi günahsız da değildir. Ancak onların büyük bir kısmı, daha önce yaşadığı şirk hayatından, nazil olan ayetlerin direktifi ve Hz. Peygamber’in eğitimi sayesinde kurtularak yepyeni bir hayata kavuşmuş, bizzat Resulullah’tan (s.a.v.) öğrendikleri İslam’ı güzel bir şekilde yaşamak suretiyle kendilerinden sonra gelen ümmete birer örnek olmuştur.

2. “Ensar, Hendek Savaşı’na hazırlık için toprak kazıp taşırken şöyle diyordu: ‘Biz, Muhammed’e böyle biat eden kimseleriz. Yaşadığımız müddetçe daima cihat edeceğiz.’ Hz. Peygamber onlara cevaben ‘Allah’ım, gerçek hayat sadece ahirettir. Sen ensara ve muhacirlere ikram et.’ diye seslendi.” (Buhârî, Menâkıbü’l-Ensar, 9.)

Bu hadise göre ashabın Faziletli görülmesinin sebepleri nelerdir?

Ensar, Hendek Savaşı’na hazırlık için toprak kazıp taşırken şöyle diyordu: “Biz, Muhammed’e böyle biat eden kimseleriz. Yaşadığımız müddetçe daima cihat edeceğiz.” Hz. Peygamber onlara cevaben “Allah’ım, gerçek hayat sadece ahirettir. Sen ensara ve muhacirlere ikram et.” diye seslendi. Bu hadise göre ashabın faziletli görülmesinin sebepleri arasında imanlarına sadakat, cesaretleri, ve fedakarlıkları yer almaktadır. Ayrıca, Hz. Peygamber’in öğretilerine bağlılık ve birlikte cihat etme azmi de onları değerli kılan özelliklerdendir.

1
0
1
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.