5. Sınıf Tuna Matematik 5. Ünite Değerlendirme Çalışmaları Cevapları

5. Sınıf Tuna Matematik 5. Ünite Değerlendirme Çalışmaları Cevapları

5. Sınıf Tuna Matbaacılık Matematik 5. Ünite Değerlendirme Çalışmaları Sayfa 257, 258, 259, 260, 261, 262 Soruları ve Cevaplarına yazımızın devamından ulaşabilirsiniz.

5. ÜNİTE DEĞERLENDİRME ÇALIŞMALARI

A. Aşağıdaki ifadeler doğru ise ifadelerin başındaki kutucuklara “D”, yanlış ise “Y” yazınız.

(D) 1) Gözlemler ve araştırmalar ile elde edilen bilgileri sayılarla ya da şekillerle göstermeye istatistik denir.
(D) 2) Bir araştırmada elde edilen sayım, ölçüm ve gözlemlere veri denir.
(Y) 3) Bir araştırmada bilgilere ulaşma sürecinde verilere ihtiyaç yoktur.
(Y) 4) “Sınıf başkanınızın boyu kaç santimetredir?” sorusu araştırma sorusudur.
(D) 5) “Sınıfınızdaki öğrencilerin ayakkabı numaraları kaçtır?” sorusu araştırma sorusudur.
(D) 6) “Mahallenizdeki marketlerde bir yumurtanın fiyatı kaç kuruştur?” sorusu araştırma sorusudur.

B. Aşağıdaki noktalı yerlere uygun ifadeleri yazınız.
1) Yapılacak bir istatistiksel çalışma için bilgi toplama, anket yapma, rastgele seçim işlemlerine veri toplama denir.
2) Hayriye, sınıftaki arkadaşlarının okul kantininde en çok olmasını istediği yiyeceği merak etmiştir. Bu konuda bir araştırma yapmak isteyen Hayriye, araştırması için gerekli verileri anket yaparak toplayabilir.
3) Bir araştırma yapılırken önce araştırma konusu belirlenir, veriler toplanır, toplanan veriler düzenlenerek görselleştirilir.

C. Aşağıdaki sorularda doğru cevaba ait seçeneği işaretleyiniz.

1) Bir fabrikada 2018 yılının ilk beş ayında tablosu yanda verilmiştir. Tabloda verilen bilgilere göre aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

A) En fazla televizyon üretimi mayıs ayında gerçekleşmiştir.
B) Toplam televizyon üretimi 1 836’dır.
C) Üretim sayılarının eşit olduğu aylar mart ve nisandır.
D) Televizyon üretiminin en az gerçekleştiği aydaki üretim, ocak ayındaki üretimden 80 adet azdır.
Cevap : D

2) Kutay, son dört deneme sınavındaki matematik netlerini soran öğretmenine “1. sınavda 15, 2. sınavda 12, 3. sınavda 15 ve 4. sınavda 18 netim var.” cevabını vermiştir.
Bu verileri kullanarak yapılan sütun grafiği aşağıdakilerden hangisidir?
Cevap : A

3) Ali, Cem, Suna ve Selin yaz tatilinde okudukları kitap sayılarını gösteren yandaki çetele tablosunu yapmışlardır. Bu verilerin sıklık tablosu ile gösterimi aşağıdakilerden hangisidir?
Cevap : D

Aşağıdaki sütun grafiklerinde Kardelen Ortaokulunun 5. sınıflarındaki erkek öğrencilerin sayısı görselleştirilmiştir.
4, 5 ve 6. soruları verilen grafiklere göre cevaplayınız.

4) Aşağıdaki ifadelerden hangileri doğrudur?
I. 1. grafikte veriler 0’dan başlamadığı için yanlış yorumlamalara neden olabilir.
II. 1. grafik, sütun yüksekliklerinden dolayı “5A sınıfındaki erkek öğrenci sayısı, 5C sınıfındaki erkek öğrenci sayısının 2 katıdır.” gibi yanlış yorumlamalara neden olabilir. Gerçekte 5A sınıfındaki erkek öğrencilerin sayısı, 5C sınıfındaki erkek öğrencilerin sayısından 1 fazladır.
III. 2. grafik yanlış yorumlamalara yol açan bir grafik değildir.
A) Yalnız I B) Yalnız II C) I ve II D) I, II ve III
Cevap : D
5) Aşağıdaki ifadelerden hangileri yanlıştır?
I. 2. grafikte eksen aralıkları eşit alınmıştır.
II. 2. grafik 0’dan başlatılmış, sütun kalınlıkları eşit olan, doğru çizilmiş bir grafiktir.
III. 1 ve 2. grafikteki veriler aynı değildir.
A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III D) II ve III
Cevap : C

6) Aşağıdaki ifadelerden hangileri doğrudur?
I. 1. grafik sütun yüksekliklerine göre “5B sınıfındaki erkek öğrenci sayısı, 5C sınıfındaki erkek öğrenci sayısının 4 katıdır.” gibi yanlış yorumlamalara neden olabilir.
II. 1. grafik sütun yüksekliklerine göre “5A sınıfındaki erkek öğrenci sayısı, 5B sınıfındaki erkek öğrenci sayısının yarısıdır.” gibi yanlış yorumlamalara neden olabilir.
III. 5A, 5B ve 5C sınıflarındaki erkek öğrencilerin sayıları toplamı 25'tir.
A) Yalnız I B) Yalnız II C) I ve III D) I, II ve III
Cevap : D

Belgin, okuldaki 5. sınıf öğrencilerinin okula hangi ulaşım araçları ile geldiklerini araştırmış ve yandaki sütun grafiğini çizmiştir.
7, 8 ve 9. soruları yandaki sütun grafiğine göre cevaplayınız.
7) Öğrencilerin en çok kullandıkları araç aşağıdakilerden hangisidir?
A) Dolmuş B) Otobüs C) Servis aracı D) Özel araç
Cevap : C

8) Öğrencilerin en az kullandıkları araç aşağıdakilerden hangisidir?
A) Dolmuş B) Otobüs C) Servis aracı D) Özel araç
Cevap : D

9) Ankete katılan toplam öğrenci sayısı kaçtır?
A) 90 B) 95 C) 98 D) 100
Cevap : B

10) Aşağıdaki eşitliklerden hangileri yanlıştır?
I. 2 yıl = 24 ay
II. 3 ay = 90 gün
III. 4 gün = 48 sa.
A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III D) II ve III
Cevap : C

11) Aşağıdaki eşitliklerden hangileri doğrudur?
I. 5 hafta = 35 gün
II. 3 sa. = 180 dk.
III. 2 dk. = 120 sn.
A) Yalnız I B) Yalnız II C) I ve II D) I, II ve III
Cevap : D

12) Normalde 50 dk.da iş yerine giden Sezin Hanım, kar yağışı nedeniyle 1 sa. 40 dk.da iş yerine gidebilmiştir. Buna göre Sezin Hanım işe kaç dakika gecikmiştir?
A) 50 B) 60 C) 70 D) 80
Cevap : A

13) Ünsal 20 Haziran 1998, kardeşi Emel ise 20 Temmuz 2000 tarihinde doğmuştur.
Buna göre Ünsal kardeşinden kaç ay önce doğmuştur?
A) 24 B) 25 C) 26 D) 27
Cevap : B

14) Seher, çok sevdiği dedesinin sorduğu 2 sorudan ilkini 45 sn.de, ikincisini 40 sn.de çözmüştür. Seher, soruları toplam kaç dakika kaç saniyede çözmüştür?
A) 1 dk. 25 sn. B) 1 dk. 30 sn. C) 1 dk. 35 sn. D) 1 dk. 40 sn.
Cevap : A

Ç. Aşağıdaki noktalı yerlere doğru sayıları veya ifadeleri yazınız.
1) 0,015 km = 15 m’dir.
2) 3 548 m = 3,548 km’dir.
3) Yüksekliği 3,45 m olan bir ağacın yüksekliği 345 cm ile ifade edilir.

4) Kollarını kaldırdığında 198 cm yüksekliğe ulaşan birinin bir basketbol potasına değebilmesi için 1,12 m sıçraması gerekiyor. Buna göre potanın yerden yüksekliği 3,1 m'dir.
5) Bir karışı 15 cm olan birinin 8 karış ölçtüğü bir sıranın uzunluğu 1200 mm’dir.
6) Bir adımı 5,5 dm olan Hayri'nin kapıya uzaklığı 230 cm'dir. Hayri kapıya doğru 4 adım attığında kapıyla arasında uzaklık 100 mm'dir.
7) Bir kalem kutusunun uzunluğu 200 mm = 20 cm’dir.
8) Uzunluğu 24 cm olan bir telin tamamı ile bir eşkenar üçgen elde
ediliyor. Bu üçgenin bir kenarının uzunluğu 8 cm’dir

9) Bir kenarının uzunluğu 75 cm olan kare şeklindeki bir reklam panosunun
çevre uzunluğu 3 m’dir.
10) Çevre uzunluğu 1,5 km olan eşkenar dörtgen şeklindeki bir parkın bir kenarının uzunluğu 375 m’dir.
11) Paralel olmayan iki kenarının uzunluğu sırasıyla 3,5 m ve 50 dm olan bir paralelkenarın çevre uzunluğu 1700 cm’dir.
12) Yanda verilen yamuğun çevre uzunluğu 125 m’dir.

13) Çevre uzunluğu 14 cm ve kenar uzunlukları doğal sayı olan farklı iki dikdörtgenden birinin kenar uzunlukları 6 cm ile 1 cm ise diğerinin kenar uzunlukları 5 cm ve 2 cm’dir.

14) Çevre uzunluğu 10 cm ve kenar uzunlukları doğal sayı olan farklı iki dikdörtgenden birinin kenar uzunlukları 4 cm ve 1 cm ise diğerinin kenar uzunlukları 3 cm ve 2 cm'dir.

15) Yandaki şeklin çevre uzunluğu tahminen 28 cm’dir.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
15
2
0
0
0
107
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
1 Yorum