21 Mart’ta Dünya’da neler oluyor

21 Mart’ta Dünya’da neler oluyor
21 Mart’ta Dünya’da neler oluyor, 21 Mart özellikleri nelerdir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Güneş ışınları öğle vakti Ekvator’a dik açıyla düştüğü için Ekvator’da yatay bir düzleme dik olarak yerleştirilen bir çubuğun gölge boyu, öğle vakti sıfır olur. Ekvator ve çevresinde ısınma artar. Kuzey Yarım Küre’de ilkbahar, Güney Yarım Küre’de sonbahar mevsimleri başlar. Aydınlanma çemberi bütün paralelleri iki eşit parçaya böldüğü için Dünya’nın her yerinde gece gündüz eşitliği yaşanır.

Aydınlanma çemberi Kutup Noktalarına teğet geçer (Görsel 18). Bu tarihten sonra Kuzey Kutup Noktası’nda 6 ay sürecek gündüzler, Güney Kutup Noktası’nda ise 6 ay sürecek geceler başlar. Aynı boylam üzerinde bulunan yerlerde Güneş aynı anda doğar ve aynı anda batarken Ekvator’da tam doğudan doğar, tam batıdan batar. Kuzey ve Güney Yarım Küre'de aynı dereceli enlemler, Güneş ışınlarını aynı açı ile alır. Örneğin 40° kuzey ve 40° güney enlemleri Güneş ışınlarını 50’şer derecelik açı ile alır.

21 Mart Özellikleri

  • Kuzey Yarımküre’de ilkbahar, Güney Yarımküre’de sonbahar mevsiminin başlangıcıdır.
  • Bu tarihte güneş ışınları Ekvator’a dik gelir ve Ekvator’da bir cismin öğle vakti gölge boyu sıfır olur.
  • Aydınlanma dairesi kutup noktalarına teğet geçer. Bu yüzden gece-gündüz süresi her yerde eşittir.
  • Bu tarihten sonra Kuzey Yarımküre’de gündüzler gecelerden, Güney Yarım Küre’de ise geceler
    gündüzlerden daha uzun olmaya başlar.
  • Ekvator’a eşit uzaklıkta olan noktalara güneş ışınlarının geliş açısı aynı olur.
  • Bu tarihten sonra güneş ışınları Kuzey Yarımküre’ye daha büyük açıyla gelmeye başlar.
  • Aynı boylam üzerindeki noktalarda Güneş, aynı anda doğar ve aynı anda batar.
  • Kuzey Kutup Noktası’nda bu tarihten itibaren 6 ay gündüz, Güney Kutup Noktası’nda ise 6 ay gece yaşanmaya başlar.

21 Mart durumu: Kuzey ve Güney Yarım Küre, Güneş ışınları öğle vakti Ekvator'a 90°’lik açı ile düşer. Gölge boyu Ekvator'da sıfırdır. Güneş ışınları bu tarihten itibaren Kuzey Yarım Küre'ye dik düşmeye başlar. Bu tarihten itibaren Güney Yarım Küre'de geceler, gündüzlerden uzun olmaya başlar. Kuzey Yarım Küre'de ise tam tersi olur. Bu tarih Güney Yarım Küre'de Sonbahar, Kuzey Yarım Küre'de İlkbahar başlangıcıdır. Aydınlanma çemberi kutup noktalarına teğet geçer. Bu tarihte Güneş her iki kutup noktasında da görülür. Dünya'da gece ve gündüz süreleri birbirine eşit olur. Bu tarih Güney Kutup Noktası'nda altı aylık gecenin, Kuzey Kutup Noktası'nda ise altı aylık gündüzün başlangıcıdır.

21 Mart (ekinoks): Gece ve gündüz eşit olur, bizim bulunduğumuz kuzey yarım kürede ilkbahar başlarken güney yarımküre sonbahara girer.

14
26
0
11
328
23
23
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
1 Yorum