2020 LGS Sınavında hatalı soru var mı

2020 LGS Sınavında hatalı soru var mı
Milli Eğitim Bakanlığınca, liselere yerleştirmede bu yıl üçüncü kez uygulanan, 8'inci sınıfa devam eden öğrencilerin girdiği merkezi sınav 20 Haziranda uygulandı. Sınav soruları nasıl dı kolay mı zor mu?

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, LGS kapsamındaki merkezi sınavın soru kitapçığı ve cevap anahtarının Bakanlığın internet sitesinde yayımlandığını bildirdi.

  • SÖZEL BÖLÜM KİTAPÇIĞI İÇİN TIKLAYINIZ.
  • SAYISAL BÖLÜM KİTAPÇIĞI İÇİN TIKLAYINIZ.

SONUÇLAR NE ZAMAN AÇIKLANACAK

2020 LGS'nin sonuçları 16 Temmuz’da açıklanacak.

SORU KİTAPÇIKLARI, 22 HAZİRAN’DAN İTİBAREN VERİLECEK

Daha önce, sınavdan bir saat sonra öğrencilere dağıtılan soru kitapçıkları, bu yıl koronavirüs tedbirleri kapsamında olası bir kargaşaya olanak verilmemesi için 22 Haziran Pazartesi günü velilere teslim edilecek.

Sınavda hatalı olduğunu düşündüğünüz soruları yorum kısmından paylaşabilirsiniz.

Bizlere ulaşan hatalı olduğu düşünülen ilk hatalı soru Matematik 12. Soru

2020-lgs-matematik-12-soru.jpg

Matematik öğretmenlerinin bu soruyla ilgili yorumları şöyle:

Soruda hata var. Farklı açıdan bakılabilir, birim verilmemiş bunu çocukların yakalaması çok zor, gerçi çocuklar bu soruyu çözerken hatayı fark etmediler ama bu soru aslında hatalı ve farklı sonuç elde edilebiliyor. Kurgulama hatası yapılmış. Soru kökünde problem var. Kenar uzunluklarıyla ilgili birim belirtilmeliydi. Birim verilmemiş, santimetre olarak birim vermesi gerekirdi. Hatta pozitif kuvvet diye yazmadığı için negatif kuvvet olarak da alınabilirdi. Buna göre afiş kare şeklinde çıkıyor.  Bu durumda ‘afis dikdörtgen seklinde’ yazıyor  diyenler olabilir. Fakat kare dikdörtgenin özel halidir ve 2018 LGS’de de 4. Soruda böyle kabul edilmişti.

Sorunun çözümünde bir kenarını 25 cm ve diğer kenarını 5-5 km = 32 cm aldığımızda alanı 1050 cm2 den küçük bir kare elde edebiliyoruz. Soru kökü doğru değil. Konuştuğumuz öğrenciler cm olarak aldılar ama milimetre, kilometre olarak da alabilirlerdi. 

İşte bakanlığını Matematik Komisyonu’nun soru ile ilgili yanıtı:

Söz konusu soru 2020 Sınavla Öğrenci Alacak Ortaöğretim Kurumlarına İlişkin Merkezi Sınav ve Başvuru Kılavuzu’nun 8. Maddesinde belirtilen, “Her alan için 8’nci sınıfın sınava esas derslerinden, 2019-2020 eğitim öğretim yılı birinci dönem sonu itibarıyla öğretimi tamamlanan konu ve kazanımlara göre öğrencinin okuduğunu anlama, yorumlama, sonuç çıkarma, problem çözme, analiz yapma, eleştirel düşünme, bilimsel süreç ve benzeri becerilerini ölçecek nitelikte sorular yer alacaktır.” ifadesine uygun olarak Matematik Dersi Öğretim Programı’nın “M.8.1.3.2 tam kare olmayan kareköklü bir sayının hangi iki doğal sayı arasında olduğunu belirler.” Ve “M.8.1.2.2. Üslü ifadeler ile ilgili temel kuralları anlar, birbirine denk ifadeler oluşturur.” kazanımlarına uygun olarak hazırlanmıştır.

SONUÇ: Test maddesinde itirazınıza konu olacak hata ya da eksiklik yoktur. Test maddemiz 8. sınıf öğrencilerinin yanıtlayabileceği düzeyde olup, bilimsel geçerlik, madde yapısı, dil ve anlatım yönünden doğrudur. “

Kaynak:Eğitim Sistem

297
554
10
7
23
251
74
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
16 Yorum