16. yüzyıl Türk denizciliği ile ilgili araştırma
Yayınlanma:
16. yüzyıl Türk denizciliği ile ilgili araştırma yapınız, araştırmanızı aşağıdaki yazı taslağına göre hazırlayınız bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz
Araştırmamın konusu: 16. yüzyıl Türk denizciliği
Araştırmamın ana fikri: 16. yüzyıl Türk denizciliği, Türk denizcilik tarihinde çok önemli bir yere sahiptir.
Giriş bölümü: Türk denizciliği hakkında bilgi
Gelişme bölümü: 16. yüzyıl Türk denizciliği döneminde yaşamış ve başarı ile görev yapmış Türk denizcileri
Sonuç bölümü: Türklerin denizcilik faaliyetlerindeki yeri
- 16. yüzyılda, dünyanın en üstün ve en güçlü denizcileri Türkler olmuştur. Bu yüzyıl denizcilikte Türklerin Altın çağıdır. Bu dönemde Osmanlı İmparatorluğu hüküm sürüyordu.
- Türkler bu donemde günümüz parası ile 30 milyon Türk Lirası değerinde gemiler yaptılar. Bu gemiler 2.200 ton ağırlığa sahipti hatta daha ağırları ve büyükleri yapıldı. Gemiler, 54 metreden büyük ve 21 metreden geniş ölçülere sahipti. Bu sayılar o donemde görülmemişti bu nedenle fazlasıyla önemli bir durumdur.
- Türkler büyük savaş gemileri yaptılar. Bu savaş gemilerine “baştarda” ismi verilmişti ve içerisine 2.000'den fazla asker alacak kapasiteye sahipti. Ayrıca kat kat güverteleri vardı.
- Türkler yalnızca donanımlı ve büyük gemiler üretmiyor, ayrıca büyük ve engin denizcilik bilgisine sahip olan askerler ve kaptanlar bulunduruyordu. Kaptanlar, Paşa'lar son derece bilgili, denizleri bilen, tanıyan insanlardı. Bu durumu şuradan anlayabiliriz; Amerika kıtasının keşfinden önce, unlu Türk denizci Piri Reis Amerika kıyılarını ceylan derisi bir haritada belirtmişti. Bu harita İstanbul'da Topkapı sarayında gösterilmektedir. Piri Reis harika bir kaptan olmasının yanı sıra, bir denizbilimciydi.
- Osmanlı'lar deniz taşımacılığında, nakliyatında çok güçlüydü. Yolcu gemileri 600 yolcu taşıyabiliyordu.
- Bu donemin unlu ve başarılı, yenilmez Türk denizci - paşaları ; Piri Reis, Barbaros Hayrettin Pasa, Turgut Reis, Kemal Reis, Kaptan-ı Derya Kılıç Ali Paşa, Piyale Pasa, Murat Reis, Oruç Reis'tir.
SORU & CEVAP
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.