10. Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 14-15 Cevapları

10. Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 14-15 Cevapları
10. Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Meb Yayınları 1. Metin İtibarî Âlem Sayfa 14-15 Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Hazırlık Soruları ve Cevaplar

1- Edebiyatı diğer bilimlerle ilişkilendirdiğinizde, hangi bilimle en çok bağlantılı olduğunu düşünüyorsunuz?
Edebiyat en çok tarih bilimiyle ilişkilidir. Edebiyat, geçmişte yaşanan olayları ve dönemleri kurmaca bir dille ele alırken, tarih bilimi bu olayları belgeler ve kanıtlar ışığında objektif bir şekilde anlatır.

2- Tarih, edebiyat ve kurmaca kavramları size neler çağrıştırıyor? (egitimsistem.com)
Tarih, yaşanmış gerçekleri belgelere dayanarak anlatırken, edebiyat bu olayları kurmaca bir zemine taşır ve sanatsal bir üslupla yeniden yorumlar. Kurmaca ise, edebiyatın yaratıcı gücünü kullanarak tarihî olayları farklı bakış açılarından işleyebilmesine olanak tanır.

Metni Anlama ve Çözümleme Soruları

1- Kurtuluş Savaşı’nı konu alan edebî eserler neden birbirine benzemez?
Kurtuluş Savaşı'nı konu alan edebî eserler, her yazarın olaylara kendi bakış açısını ve yorumunu yansıtması nedeniyle benzersizdir. Her bir eser, yazarın olayları kendi perspektifinden ele almasıyla farklı bir anlatıma ve dil zenginliğine sahip olur.

2- "Tarihçinin yaptığı ne kadar fotoğrafçınınkine benziyorsa, romancınınki de o kadar ressamın faaliyetine benzer." Bu ifadeye göre tarihçi ile edebiyatçının tarihî olaylara yaklaşımında ne gibi farklar gözlemlenir?
Tarihçi, olayları belgelere ve kanıtlara dayanarak objektif bir şekilde aktarır; bu yaklaşım, bir fotoğrafçının gerçeği olduğu gibi kaydetmesine benzer. Edebiyatçı ise, tarihî olayları kendi sanatsal yorumuyla ele alır, hayal gücünü ve duygularını katarak bir ressam gibi yaratıcı bir esere dönüştürür.

3- Metinde hangi düşünceyi geliştirme yolları kullanılmıştır?
Örnekleme, karşılaştırma ve benzetme gibi düşünceyi geliştirme yolları kullanılmıştır.

Dil Bilgisi: "da" ve "-de"nin Yazım Kuralları

  1. "…insan bulmak da mümkün değildir."
    Buradaki "da" bağlaç olarak kullanılmıştır ve ayrı yazılır. Bu bağlaç, "dahi, bile" anlamı taşır ve cümlede başka bir duruma ek olarak bu durumun da geçerli olduğunu ifade eder.

  2. "Hiç kimse de bu eserlerin..."
    Bu cümledeki "de" de bağlaç görevi görür ve ayrı yazılır. Aynı şekilde, başka bir kişinin de benzer bir durumda olduğunu belirtmek için kullanılır.

  3. "…Kurtuluş Savaşı önce değişik bakış açılarından yorumlanarak…"
    Buradaki "-de" ise bulunma durumu ekidir ve bitişik yazılır. İsimlere eklenerek yer veya durum belirtir.

Araştırma Konuları

Yazının Gelişimi:
Yazının icadı ve gelişimi, insanlığın en büyük atılımlarından biridir. İlk yazılar, basit resimler ve sembollerle (piktogramlar) başlar, daha sonra çivi yazısı ve hiyeroglif gibi sistemlere dönüşür. Modern alfabeler, bu eski yazı sistemlerinin evrimleşmesiyle günümüze ulaşmıştır.

Türk Yazı Sanatı:
Türk yazı sanatı, özellikle İslamiyet'in kabulünden sonra hat sanatıyla gelişmiştir. Hat sanatı, Osmanlı döneminde Kur'an-ı Kerim'in yazımı, cami ve medrese süslemeleri gibi alanlarda yoğun olarak kullanılmış, günümüzde de hem geleneksel hem modern şekillerde devam ettirilmektedir.

Alfabeler:
Tarih boyunca, farklı kültürler kendi dillerine uygun alfabeler geliştirmiştir. Latin, Kiril, Arap, Yunan ve Çin alfabeleri gibi birçok farklı yazı sistemi dünya genelinde kullanılmıştır. Türkler de tarih boyunca Göktürk, Uygur, Arap ve Latin alfabelerini kullanmışlardır.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.