Vizyonda bu hafta: 6 Kasım 2015

Vizyonda bu hafta: 6 Kasım 2015
6 Kasım 2015 cuma günü vizyonda yerini alan filmler Aytaç Akyurt’un sunumuyla birbirinden güzel fragmanlarıyla Sinefilm Rehberi’nde… Beyazperdeye bu hafta Spectre, Düşlerin Terzisi, Cin Kuyusu, Abluka ve Sevimli Köpek Lotte filmi yerini alıyor. Heyecanlı

Serinin bir önceki filmi Skyfall ile başlayan James Bond'un köklerine yolculuk meselesi Spectre'de daha da derinleşiyor. 007'nin geçmişinin deşilmesinin yanı sıra Skyfall'da sorulan, ‘Bond gibi klasik bir ajanın dijital çağda, yeni dünya düzenindeki yeri nedir?' sorusu bir adım ileriye taşınıyor.

Sinema tarihinin en ünlü ajanını ‘yeni dünya düzenine ayak uydurmaya çalışırken bırakmıştık Skyfall'da. Öyle ya, Edward Snowden'ların, Julian Assange'ların zamanında, yetenekli ama çapkın bir ‘salon erkeği' kıvamındaki saha ajanı ne yapabilirdi. Dünya üzerindeki her türlü elektronik cihazın takip edildiği bir istihbarat çağında ‘insan' faktörü ne ifade ediyordu? ‘Majestelerinin ajanı' bu soruya “Ne varsa eskilerde var” nostaljisiyle cevap vermişti. Demode olsam da benden iyisini bulamazsınız mesajını üstlerine ileten James Bond, Skyfall ile başladığı köklere yolculuk meselesini daha da derinleştiriyor.

Geçmişinden gelen şifreli bir mesajın izini süren ‘007', kolları MI6'nın üst düzey yöneticilerine kadar uzanan bir organizasyonu fark eder. Bond'un şefi M, gizli servisi ayakta tutmak için politik alanda mücadele verirken, James Bond da Spectre adlı bu örgütün sırlarını açığa çıkarmak için savaşır.  

YAŞAYAN ÖLÜLER GEÇİDİ

Skyfall'da James Bond'un büyüdüğü eve kadar giden hikâye, karakterin kökenine yaptığı yolculuğu sürdürüyor. Bununla da kalmıyor, 007'nin bir numaralı düşmanı Ernst Stavro Blofeld küllerinden doğuyor. Ian Fleming'in ilk Bond romanı Dr. No'da yazdığı Blofeld, ikinci Bond filmi Rusya'dan Sevgilerle (1963) ile perdeye taşınmıştı. Blofeld, Spectre'de iki Oscar'lı Christoph Waltz'ın oyunculuğuyla seriye dönüyor.

Spectre, Meksika'nın başkenti Mexico City'deki Ölüler Günü festivali ile açılıyor. Hikâyenin tamamına yayılan ölülerin yaşayanların hayatını belirlediği teması, Bond'un geçmişiyle de doğrudan ilgili. Her şey, bir önceki M'in (Judi Dench) ölmeden önce Bond'a bıraktığı bir mesaj ile tetikleniyor. 007'nin birlikte büyüdüğü ve yıllar önce bir çığ faciasında öldüğü kayıtlara geçen Franz Oberhauser'ın da dönüşü ile Bond'un hayatındaki ‘ölüler' bir festival geçidi gibi kendilerini hatırlatıyor. Bir bakıma, Skyfall'da iyice ayyuka çıkan kasvetli Bond'un acılarının kaynağı ile yüzleşmesinin öyküsü var hikâyenin ana damarında.

SEN BEN YOK, MI6 VAR

Faal ve eski istihbarat ajanlarından oluşan Spectre örgütü, bir nevi kontrgerilla yapılanması. Ülkemizde hayli tanıdık olan bu tür organizasyonların ‘kumpas' söylemiyle mahkemelerde beraat ettirilişini izledik, izlemeye devam ediyoruz. Ne var ki MI6'da olaylar böyle gelişmiyor. James Bond ile gerilimli bir başlangıç yapan yeni şefi M (Ralph Fiennes), Spectre örgütünü fark edince 007 ile arasındaki sorunları rafa kaldırıyor. ‘Sen ben yok, MI6 var' diyerek Bond, M, Q ve Moneypenny güçlerini birleştiriyor.

Yüzeydeki kanalda ise istihbarat örgütlerinin dijital dünyaya ayak uydurma çabası var. Eski usul yöntemlerle bu işin sürdürülemeyeceğini öngören ve bunu hükümete kabul ettiren C (Andrew Scott) ile M (Ralph Fiennes) arasındaki kişiselleşen yeni-eski atışmasında zekice ve zarif espriler ortaya çıkıyor. Nihayetinde istihbarat dünyasındaki ‘insan' faktörünün yazılımlara terk edilemeyeceğini savunuyor Spectre.

ÖNÜMÜZDEKİ BOND'LARA BAKACAĞIZ

Amerikan Güzeli (1999) ile Oscar kazanan Sam Mendes'in yönetimindeki ikinci Bond filmi olan Spectre, Daniel Craig'in dördüncü Bond filmi. Sam Mendes ile birlikte bir filmlik daha sözleşmesi olsa da Craig, geçtiğimiz günlerde daha fazla Bond filminde oynamak istemediğini açıklamıştı. Doğrusu, giderek daha kasvetli bir havaya bürünen Bond serisinde bir değişiklik vakti geldiği uzun süredir konuşuluyor. Dolayısıyla Daniel Craig'in ‘dinlendirilmesi' ve yeni bir yüzle yola devam edilmesi, seriye de yeni bir hareketlilik ve heyecan getirebilir. Sam Mendes'in yönetmenlik performansının ise Skyfall'un gerisinde kaldığı söylenebilir. Léa Seydox filmin ışıldayan yüzü iken, senaryoda bir hayli ihmal edildiği anlaşılan Blofeld karakterini Christoph Waltz bile kurtaramıyor. Önümüzdeki Bond'lara bakacağız artık...

1. Abluka

Dünya galasını yaptığı 72. Venedik Film Festivali'nden "Jüri Özel Ödülü", Adana Altın Koza'dan da "En İyi Film" ve "Halk Jürisi Ödülü" dahil toplam 5 ödülle dönen Emin Alper'in son filmi "Abluka", yarın sinemaseverlerle buluşacak.

"Tepenin Ardı" filmiyle ismini duyuran yönetmenin ikinci filmi, yoğun bir politik şiddet ortamında ayakta kalmaya çalışan iki kardeşin hikayesini konu alıyor.

Dram türündeki filmin başrollerinde Mehmet Özgür ve Berkay Ateş yer alırken, onlara yardımcı rollerde Tülin Özen, Müfit Kayacan ve Ozan Akbaba eşlik ediyor.

2. Cin Kuyusu

Murat Toktamışoğlu'nun yönettiği filmde Sinem Sarızayim, Beril Özgür, Asi Güner, Zeynep Buse Kale, Cemal Baykal, Emre Korkmaz ve Kubilay Güleçoğlu gibi isimler rol aldı.

Korku ve gerilim türündeki filmde, çocukları olmayan bir ailenin son umut olarak köydeki büyücüye gitmeleriyle başlayan bir hikaye, sinemaseverlerin beğenisine sunulacak.

3. Kariyer

Dost Elver, Sevil Uyar, Umut Oğuz, Aziz Özuysal, Deniz Gönen, Özkan Çınarlı, Kayra Şenocak ve Derya Demir'in oynadığı filmin yönetmenliğini Suat Ay yaptı.

Kariyer, İstanbul'dan Malatya'ya giden ve başına binbir türlü olay gelen bir adamın yaşadıklarını anlatıyor.

4. Spectre

Başrollerinde Daniel Craig, Monica Bellucci, Naomie Harris, Christoph Waltz, Lea Seydoux, Ben Whishaw, Dave Bautista ve Ralph Fiennes'in yer aldığı filmin yönetmeni Sam Mendes.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.