Vahiy nedir, Allah (c.c.) niçin vahiy göndermiştir

Vahiy nedir, Allah (c.c.) niçin vahiy göndermiştir
Peygamberlik kavramından ayrı olmayan vahiy kavramı ne anlama gelmektedir, Vahiy neden gönderilir, Vahyin gönderilme çeşitleri nelerdir? İşte, Vahiy ile ilgili bilinmesi gerekenler…

Vahiy kelimesi ve peygamberlik birbirinden ayrı kavramlar değildir. Dünya üzerinde vahiy almayan peygamber bulunmamaktadır. Vahiy yoluyla peygamberlere emirler, yasaklar ve diğer hükümler üretilir.

Vahiy nedir?

Vahiy kelimesi sözlükte bulunan kelime anlamında gizli konuşma, gönderme, emir, işaret, ilham gibi anlamlara gelmektedir. Dini anlamda ise “Allah Teâlâ’nın dilediği şeyleri peygamberlerine, mahiyeti bizce tam olarak bilinmeyen bir yolla bildirmesi” anlamına da gelmektedir.

Vahiy süreci sadece Allah ile peygamberler arasında bir sırdır.

Vahiy çeşitleri nelerdir?

Vahiy gelişinin çeşitli yolları yer almaktadır. Bunlar kendi içerisinde 3’e ayrılmaktadır.

Allah dilediği bilgileri, peygamberin kalbine direkt olarak ulaştırmasıdır. Buna en güzel örnek Peygamber Efendimiz’in “Kudsi Hadis”leridir.

Yüce Allah’ın perde arkasında peygamberler ile konuşmasıdır. Bu çeşit vahiy sayesinde Peygamber, Yüce Allah’ı görmeden ilahı kelamı işitir.

Vahyin bir başka geliş çeşidi ise iletilmek istenen peygambere melekler yoluyla iletilmesidir. Vahiy meleği Cebrail’in peygamberimize vahyi böyle getirdiği belirtilmiştir.

Peygamber Efendimize Gelen İlk Vahiy

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (S.A.V)’a Ramazan ayının 17. günü Hira Mağarası içerisinde ilk vahiy geldi. Hira Mağarasına Cebrail geldi ve Hz. Peygamber’e ilk vahyinde;

OKU” dedi…

Bunun üzerine Peygamber Efendimiz şöyle buyurdu;

Ben Okuma Bilmem

Cebrail Hz. Peygamberi takati kesilinceye kadar sıktı ve sonra tekrar “OKU” dedi ve Peygamber Efendimiz bir kez daha “Ben Okuma Bilmem” dedi. Bu durum 3 kez yaşandı.

Ardından Vahiy kendisine şöyle bildirildi…

Yaratan Rabbinin adıyla oku! O, insanı bir aleka’dan yarattı. Oku, Rabbin nihâyetsiz kerem sâhibidir. O, kalemle yazmayı öğretti. İnsana bilmediği şeyleri öğretti.” (el-Alak, 1-5)

2
3
2
2
2
2
3
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.