Zootekni bölümü nedir

Zootekni programının amacı ürünlerinden yararlanılan hayvanların üretimi ekonomik verimlerinin geliştirilmesi bakımları beslenmeleri ve değerlendirilmeleri konusunda çalışacak insan gücünü yetiştirmek ve araştırma yapmaktır.

Zootekni bölümünün genel amacı, son teknolojiler ile hayvansal üretim ve hayvansal üretim problemlerini yapılan araştırmalar ile çözüme ulaştıracak ve hayvan yetiştirme konusunda uzman olacak kişileri bilimsel eğitim ile yetiştirmektir.

Zootekni bölümü mezunları ar-ge çalışmalar ile hayvan üremesini nasıl daha verimli hale getirebileceklerini bulmaya çalışırlar. Zootekni bölümünü 4 yıllık lisans bölümüdür. Ziraat Fakültesine bağlı bir bölümdür. Bölümü başarı ile tamamlayan kişilere “Ziraat Mühendisi” unvanı verilir.

Zootekni bölümünü tercih etmeyi düşünen öğrencilerde hayvanlardan korkmayan, hayvanlara karşı sevgi besleyen, sorumluluk sahibi, sabırlı, disiplinli, araştırmaya hevesli olacak özellikte öğrenciler aranmaktadır.

Zootekni bölümü eğitim süresi kaç yıldır

Zootekni bölümünde, 4 yıllık lisans eğitimi verilir. Öğrencilerin bölümlerini başarı ile tamamlamaları için 240 AKTS kotasını doldurmaları gerekmektedir ve zorunlu derslerinin tamamını başarı bir şekilde tamamlamaları gerekmektedir.

Zootekni programda okutulan belli başlı dersler

Zootekni bölümünü tercih listesinde bulunduran aday öğrenciler için;

  • Zooloji,
  • Genel Kimya,
  • Genel Mikrobiyoloji,
  • Tarımsal Mekanizasyon
  • Hayvan Davranışları,
  • Hayvan Sağlığı ve Hastalıkları,
  • Çayır Mera ve Yem bitkileri Yetiştiriciliği,
  • Üreme Biyolojisi ve Suni Tohumlama,
  • Hayvan Islahı,
  • Gıda Bilimi ve Teknolojisi,

Başta olmak üzere, birçok dersten 4 yıl boyunca sorumlu olacaklardır. Bu dersleri başarılı bir şekilde bitirdikleri takdirde ‘‘Zootekni Lisans Diplomasını’’ elde edeceklerdir.

Zootekni gereken nitelikler

Ziraat mühendisliğinin zootekni alanında çalışmak isteyenlerin normalin üzerinde bir genel akademik yeteneğe sahip temel bilimlere özellikle zoolojiye ve kimyaya ilgili ve bu alanda başarılı inceleme ve araştırma merakı olan kimseler olmaları beklenir.

Zootekni mezunların kazandıkları unvan ve yaptıkları işler

Zootekni programını bitirenlere "Ziraat Mühendisi" unvanı verilir. Zootekni alanında yetişen ziraat mühendisi ürünlerinden yararlanılan hayvanların verimliliklerinin artırılması yönünde araştırmalar yapar ayrıca hayvanların verimliliklerinin artırılması için nasıl barındırılmaları ve beslenmeleri gerektiği konusunda üreticileri aydınlatır.

Zootekni mezunlarının çalışma alanları

Zootekni alanında yetişen ziraat mühendisleri Tarım Orman ve Köyişleri Bakanlıklarına bağlı çiftliklerde araştırma merkezlerinde ve özel çiftliklerde yem fabrika ve laboratuvarlarında çalışabilirler ve kendileri özel çiftlik kurabilirler.

Zootekni bölümü mezunları, büyükbaş, küçükbaş, kanatlı hayvan üretimi, yetiştirme ve araştırma bölümlerinde birçok işe sahiptirler. Bu alanların dışında hayvan besleme laboratuvarları ve genetik laboratuvarlarında da birçok iş ile ilgilenirler. Mezunların iş hayatlarında ana amacı daha verimli bir şekilde hayvan üretilmesini sağlamaktır. Zootekni mezunlarının başlıca çalıştığı yerler aşağıda listelenmiştir;

  • Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı,
  • Yem Fabrikaları,
  • Laboratuvarlar,
  • Özel Çiftlikler,

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.

EĞİTİM Haberleri