Zonal topraklar nelerdir

Zonal topraklar nelerdir konu ile ilgili detaylı bilgilere yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Soru : Zonal topraklar nelerdir

Ödev cevabı kısaca : Bu topraklar bulundukları bölge ikliminin özelliklerini taşırlar. Bulundukları bölge ikliminin özelliklerini taşıdıklarından bu topraklara yerli topraklar da denir. Başlıca zonal toprak tipleri: Laterit, Podzol, Kahverengi orman toprakları, Terra rosa, Çernezyom, Tundra ve Çöl topraklarıdır.

Terra rossa toprağı: Türkiye'de Akdeniz ikliminin görüldüğü Akdeniz ve Ege kıyı kuşağı ile Güney Marmara'da çoğunlukla kireç taşlı, killi, marnlı kayaçlar üzerinde oluşmuştur. Bu topraklar en fazla 1.000 m yükseklere kadar bulunur. Bu yükselti sınırı Güney Marmara'da 600 m civarına kadar düşer. Organik madde bakımından zengin olmayan bu topraklar turunçgil, zeytin ve üzüm üretimine uygundur.

Kahverengi orman toprağı: Karadeniz kıyı kuşağı boyunca 1.000 m yükseklere kadar orman altında görülen, humus bakımından zengin, yıkanmış ve kireçsiz topraklardır. Diğer bölgelerde ise genellikle 1.000 m'den yüksek olan yerlerde başlayan ormanların altında oluşmuş, az yıkanmış kireçli topraklardır.

Podzol toprağı: Doğu ve Batı Karadeniz kıyılarında dağların yükseklerinde görülür. Sıcaklığın düştüğü ve yağışın arttığı yerlerdeki iğne yapraklı ağaç ormanları altında oluşmuştur.

Çernezyom toprağı: Erzurum-Kars Platosu'nda yaz yağışlarıyla gürleşen uzun boylu çayırların altında oluşmuştur. Humus oranı yüksek bu topraklar, büyükbaş hayvancılık ve tahıl tarımına çok uygundur.

Kestane rengi step toprağı: İç Batı Anadolu, İç Anadolu platoları ve Doğu Anadolu'da yağışın 400 mm'nin üstüne çıktığı alanlarda oluşmuştur. Toprak örtüsü daha kalın ve organik madde miktarı biraz daha fazladır.

Kahverengi step toprağı: İç Anadolu'da yıllık yağış miktarının 400 mm'nin altına düştüğü alanlarda görülür. Kireçli ve humus bakımından fakir bu topraklarda tahıl tarımı yapılır. Güneydoğu Anadolu'da sıcaklığın yüksek olması, demir minerallerinin oksitlenmesine neden olduğu için bu topraklar kırmızımsı bir renk alır.

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.

SORU & CEVAP Haberleri