Her şeyden önce beş vakit namazı asla ihmal etmemeli; kuşluk, evvabin, teheccüd gibi nafile namazlarla da Allah’a yaklaşmalı.
Peygamber Efendimiz’in (S.A.S) hiç terk etmediği Zilhicce’nin ilk on gün orucunu biz de kaçırmadan tutmaya gayret etmeliyiz.
Bu 10 gecede daha az uykuyla idare edip maç, dizi gibi televizyon programları ve internet gibi uğraşlarla bu kutlu vakitleri değerlendirmekten geri durmamalıyız. Zamanımızı Kur’an-ı Kerim okuyarak, tevbe istiğfar çekerek, evrad-ı ezkar ve dua ederek geçirmeye gayret etmeliyiz...
Bugünlerde sağlığımıza dikkat edip, ibadet ve evrad-ı ezkardan geri kalmamalıyız.
Eğer mesaiye bağlı bir işimiz yoksa bu on günü sanki i’tikafa girmiş gibi dolu dolu değerlendirmeli, bunun mümkün olmadığı durumlarda da izin ya da tatil günlerini oruç ve ibadetle geçirmeye gayret etmeliyiz.
Bu 10 günün özellikle arife gününe denk gelen 9. gününü bayramlık ve kurbanlık alışverişiyle zayi etmemek için, hazırlıklarımızı önceden yapmaya gayret etmeliyiz.
Bu kutlu zaman dilimlerinde kişiyi meşgul edecek misafirlik, yolculuk ve yorucu işlerden uzak durmalıyız.
Zilhicce’nin ilk on günündeki günler, Allah katında değerli günler arasındadır. Hatta “Cuma, haftanın; Zülhicce’nin ilk onu ise, yılın mübarek günleridir.” denilmiştir.
Buna göre Zilhicce’nin ilk onuna rastlayan Cuma, her iki fazileti de toplayacağı için yılın en mübarek günlerinden biri sayılmıştır.
Bu yıl Zilhiccenin ilk on gününde iki tane Cuma var. Hem Zilhicce’nin ikinci günü, hem de arefe günü Cuma’ya denk gelmektedir.
Hz. Peygamber ve Ashâb-ı Kiram pek çok fazîletin bir arada toplandığı Zilhicce’nin ilk on gününü zikir, tesbîhât, ibâdet ve tefekkür ile geçirirler, yoksullara yardım ederlerdi.
Biz Müslümanların da onları örnek alarak bu günlerde ibadetlerimize dikkat etmemiz, dualarımızı artırmamız, hayır ve hasenâtı daha çok yapmamız, ciddi bir nefs muhâsebesi yaparak Arafat’taki hacılarla beraber günahlarımıza tevbe etmemiz uygun olur.
Zilhicce ayının ilk 9 gününde oruç tutan kişi 9 nimete kavuşur:
1- Ömrü bereketli olur.
2-Malı çoğalır.
3- Çoluk çocuğu belalardan muhafaza olur.
4-Günahları affolur.
5-İyiliklerine kat kat sevap verilir.
6- Ölürken kolay can verir.
7- Kabri aydınlanır.
8-Mizanda sevabı ağır gelir.
9-Cennette yüksek derecelere kavuşur.) [Şir’a]
Hz. Peygamber Efendimiz (S.A.S) buyuruyor ki; “Zilhiccenin ilk on gecesi içinde yapılan her amele, 700 misli sevap verilir.” Başka bir hadiste de “Bu günlerin her biri 1.000 güne, arefe ise 10. 000 güne (fazilet bakımından) eşittir.“ buyrulmuştur.