Zeytinyağının üretim, dağıtım ve tüketim aşamaları

Zeytinyağının üretim, dağıtım ve tüketim aşamaları nelerdir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Zeytinyağı Üretimi 
Mayıs ayında çiçek açan zeytin ağaçlarının hasadı ekim ayı gibi başlar. Hasat, zeytine hasar vermeyecek makineler ile ya da elle yapılır. Toplanan zeytinler basınçlı su ile yıkanır. Yaprak, ince dal, toprak, toz, çakıl taşı gibi maddeler hava akımı veya elek ile zeytinden ayrılır.

Kırma, meyvenin kırılarak yağının ayrılacağı hamurun elde edilmesi işlemidir. Kırma işlemi üretim teknolojisine göre çeşitli şekillerde yapılabilir. Yoğurma işlemi ise katı, sıvı ayrımını kolaylaştırmak amacıyla yapılır. Yoğurma işlemi malakasör adı verilen makinelerde yapılır. Malakasör, zeytini harmanlayarak zeytinin yağı ve etini birbirinden ayırır. Buradaki işlemle zeytin, hamuru içindeki yağın alınmasına imkân verecek kıvama getirilir.

Zeytin hamuru üzerinde çeşitli işlemler uygulanarak yağ ve kara suyun zeytin posasından (pirina) ayrılma işlemi yapılır. Üretim teknolojisine göre farklı şekillerle zeytinyağından su ve yağ ayrıştırılır. Ayrıştırılan yağ şişelenerek tüketime hazır hâle getirilir.

Dağıtım
Zeytinyağı şişelendikten sonra tüketim için yerini almak üzere çeşitli ulaşım araçları ile gerek yurt içindeki gerekse yurt dışındaki marketlere gönderilir.

Tüketim
Marketlerden alınan zeytinyağı tüketilmek üzere sofranıza gelir.

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.

SORU & CEVAP Haberleri