Zeval kelimesi eskiden günün hangi vaktini belirtmek için kullanılırdı

Zeval kelimesi eskiden günün hangi vaktini belirtmek için kullanılırdı sorusunun cevabını vereceğiz.

Soru : Zeval kelimesi eskiden günün hangi vaktini belirtmek için kullanılırdı 

A- Sabah

B- Öğle

C- Akşam

D- Gece

Doğru Cevap: Öğle

Zeval vakti, “Öğle vakti”ne denilmektedir. Çubuk gölgesi en kısa olduğu için, bu vakte zevâl vakti denir. Güneş saatleri, saatlerin başlangıcı olan öğle ve gurup (Güneş’in batış ânı) vaktine göre de öğle başlangıçlı (zevâlî) ve akşam başlangıçlı (gurûbî) olarak ikiye ayrılır.
Geometriden bilindiği gibi, çekül doğrultusundan geçen her düzlem düşey düzlem olup bu düzlemler üzerine çizilen güneş saatlerinin her biri de düşey güneş saati olur. Bir düşey güneş saatinin yüzeyi başlangıç güney dairesi (daire-i evvel-üs sümût) üzerine çakışıyorsa, yani ufuk düzlemiyle oluşturduğu arakesit doğu-batı doğrultusundaysa, mezvele olarak adlandırılır. Eğer güneş saati yüzeyi öğle doğrusu (nısf-ün nehâr) ile çakışıyorsa, doğusal veya batısal güneş saati (şarkî veya garbî basîta) adı verilir.

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.

Yarışma Soruları Cevapları Haberleri