Zekât kavramı sözlükte; artma, çoğalma, bereket, temizlenme gibi anlamlara gelir

Zekât kavramı sözlükte; artma, çoğalma, bereket, temizlenme gibi anlamlara gelir, Bu durum, zekât ibadetiyle ilgili olarak size neler düşündürmektedir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Yüce dinimiz İslam, toplumsal yardımlaşma ve dayanışmaya büyük önem vermiştir. Bu amaçla da çeşitli ibadetlerin yapılmasını istemiştir. Zekât bu ibadetlerden biridir. Zekât sözlükte; artma, çoğalma, bereket, arınma, temizlenme gibi anlamlara gelir. İslami bir terim olarak ise zengin Müslümanların, dinî bir görev olarak her yıl mallarının ya da paralarının yüzde iki buçuğunu Allah (c.c.) rızası için ve ibadet niyetiyle muhtaçlara vermeleridir. Yüce Allah (c.c.), zekât vermeyi zenginler için zorunlu bir görev saymış; onlara, ellerindeki malların bir kısmını başkalarıyla paylaşmalarını emretmiştir. Böylece toplumdaki yoksulların gözetilmesini amaçlamıştır.

Ekonomik durumu iyi olan kişi, kendisine verdiği nimetlerden dolayı Allah’a (c.c.) şükreder. Bu şükrünü, sahip olduğu imkânların bir kısmını zekât ve sadaka olarak vermekle gerçekleştirir. Ayrıca zekât, kişiye fakirlerin sorunlarıyla ilgilenme bilinci kazandırır. Böyle insanlardan oluşan bir toplumda zekât veren ile alan kişiler arasında sevgi ve saygı duyguları gelişir. Zengin ile yoksul arasındaki bağ güçlenir. Toplumsal kaynaşma sağlanarak insanlar arasında dayanışma oluşturulur.

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.

SORU & CEVAP Haberleri