Ödev cevabı kısaca,
Zekât, İslam'ın beş temel ibadetinden biri olup mal varlığının temizlenmesi, toplumsal adaletin sağlanması ve kişisel sadakatin ifadesi olarak önem taşır. Mal varlığını temizler, toplum içindeki sosyal dengenin korunmasına yardımcı olur ve kişinin Allah'a olan bağlılığını sınar.
Yüce dinimiz İslam, toplumsal yardımlaşma ve dayanışmaya büyük önem vermiştir. Bu amaçla da çeşitli ibadetlerin yapılmasını istemiştir. Zekât bu ibadetlerden biridir. Zekât sözlükte; artma, çoğalma, bereket, arınma, temizlenme gibi anlamlara gelir. İslami bir terim olarak ise zengin Müslümanların, dinî bir görev olarak her yıl mallarının ya da paralarının yüzde iki buçuğunu Allah (c.c.) rızası için ve ibadet niyetiyle muhtaçlara vermeleridir. Yüce Allah (c.c.), zekât vermeyi zenginler için zorunlu bir görev saymış; onlara, ellerindeki malların bir kısmını başkalarıyla paylaşmalarını emretmiştir. Böylece toplumdaki yoksulların gözetilmesini amaçlamıştır.
Ekonomik durumu iyi olan kişi, kendisine verdiği nimetlerden dolayı Allah’a (c.c.) şükreder. Bu şükrünü, sahip olduğu imkânların bir kısmını zekât ve sadaka olarak vermekle gerçekleştirir. Ayrıca zekât, kişiye fakirlerin sorunlarıyla ilgilenme bilinci kazandırır. Böyle insanlardan oluşan bir toplumda zekât veren ile alan kişiler arasında sevgi ve saygı duyguları gelişir. Zengin ile yoksul arasındaki bağ güçlenir. Toplumsal kaynaşma sağlanarak insanlar arasında dayanışma oluşturulur.