Zabıta olmak isteyen adayların alım yapması beklenen kurum tarafından belirlenen KPSS puanlarını ve istediği tüm şartları sağlaması gerekmektedir. Zabıtalar açık atama yöntemi ile işe alınmaktadır. Belediyeler son dönemde TSK’dan ayrılmış olan Uzman Çavuşlar ve Astsubaylar arasından alımlar yapmakla birlikte diğer kişiler arasından da alımlar yapmaktadır.
Adayların CV ve aynı zamanda özgeçmişlerini başvuru yapacakları belediyenin insan kaynaklarına bırakması ve değerlendirilmeye alınmasını beklemesi gereklidir. Aday mülakata çağırıldığı zaman ne giydiğine nasıl konuştuğuna ve kendini ne şekilde ifade ettiğine son derece önem verilmektedir.
Zabıta olmak isteyen kişilerde aranan şartlar;
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak
- 30 yaşına girmemiş olmak
- Belirlenen KPSS puanını sağlamak (genel olarak bu puan 100 üzerinden 70 olarak belirlenmektedir)
- Minimum liseden mezun olmuş olmak
- Tüm kamu haklarını elinde bulundurmak
- Yüz kızartıcı bir cezaya tabi olmamak
- Hüküm giymemiş olmak
- Askerlik ile bağlantılı olmamak
- Erkeklerin 170 kadınların ise 160 olması
- Boy ve kilo endeksinin normal değerlerde olması genel zabıta alım kuralları olarak belirlenmiş durumdadır.
Gerekli olan KPSS puanı alım yapan kurum tarafından belirlenmektedir. Mülakata çağırılan adaylar en az 3 kişilik bir kurul önüne çıkarılmaktadır. Zabıtalar belediye başkanı tarafından onay alındıktan sonra göreve başlarlar.
Belediye tarafından yapılan sözlü sınavlar adaylara yazılı bir şekilde bildirilmektedir. Esas alınan sınav sözlü sınav yani mülakat olduğu için adayların bu aşamada çok dikkatli olmaları gereklidir. Adaylar sözlü sınav sonuçları baz alınarak sıralanırlar. Sözlü sınavın sonuçlarının belli olması ardından yine adaylara yazılı bir şekilde sonuç iletilmektedir.
As ve aynı zamanda yedek olmak üzere iki adet liste ortaya konur. Sınavı kazanna kişiler belirli biz zaman dilimi içinde başvurularını gerçekleştirmezlerse sıra ilk yedekten başlamak üzere yedek alımlarına gelecektir.
Bir adayın atamasının gerçekleşmesi için devlet memuru kanununa göre 48. Maddenenin gereklerini sağlamalıdır. Özellikle tercih aşamasında meslek lisesi ve yüksek okul mezunlarına öncelik tanınmaktadır.
Atanacak kişilerin; nüfus cüzdanı ve aynı zamanda onaylı bir de örneği, diplomasının aslı ve aynı zamanda onaylı örneği, adli sicilden alınan temiz belgesi, askerlik durumu olanlar için askeri şubeden alınan bir belge, gerekli sağlık testleri ile ilgili hastaneden alınan bir raporu belediyeye teslim etmesi gerekmektedir.
Başka meslekleri yapan resmi kuruluş ya da belediyede çalışan kişilerin de zabıta olması mümkündür. Bu kişilerin de 40 yaşını aşmamış olmaları ve diğer şartları sağlamaları gereklidir.