Yüzme yarışında sporcular başlama işaretini suyun içinde bekliyorlarsa hangi stilde yüzeceklerdir?

Bu yazımızda sizlere Bir olimpik yüzme yarışında sporcular başlama işaretini suyun içinde bekliyorlarsa hangi stilde yüzeceklerdir?

Kim Milyoner Olmak İster 2 Kasım Yarışma Sorusu;

Soru : Bir olimpik yüzme yarışında sporcular başlama işaretini suyun içinde bekliyorlarsa hangi stilde yüzeceklerdir?

A- Sırtüstü

B- Kelebek

C- Kurbağlama

D- Serbest

Doğru Cevap: Sırtüstü

Yüzme stilleri nelerdir?

Toplamda 4 farklı yüzme stili vardır. Peki, yüzme stilleri ve teknikleri nelerdir?

Serbest yüzme stili

En hızlı yüzülebilen stildir. Sağ ve sol kol başın üzerinden çıkarılarak öne doğru uzatılır ve su çekilir. Ayaklar ise yukarı ve aşağı sırayla inip çıkar. Bu iki işlem yapılırken nefes alma tekniği de önemlidir.

Serbest yüzme stili, yüzücünün kulaçlarla ve ayak vuruşlarıyla yüzdüğü bir stildir. Ayak vuruşları yüzücüye ancak yüzde 10 civarında hız kazandırır. Yüzücünün hızını kulaçlar sağlar.

Su altındaki kol çekişi, 3 süpürme hareketinden oluşur. Bunlar aşağı, içeri ve yukarı süpürme hareketleridir. Suya giriş başın önünde, alnın ortası ile suya giriş tarafından omuz başının arasında orta bir noktadan olmalıdır. Yüzücünün kolu az miktarda ileri uzatılmış olmalı ve el suya girer girmez avuç içi dış yana doğru çevrilmelidir. Elin girişinden sonra kol da aynı noktadan suya girmelidir. Kolun suya girişinden sonra kol su yüzeyinin hemen altında mümkün olduğu kadar ileri uzatılmalı, bu sırada avuç içi de uzanma safhası tamamlandığında tam aşağı bakacak konumda olmak üzere çevrilmelidir. Kol çekişinin bu safhasına uzanış safhası adı verilir. Yüzücünün eli- uzanış sırasında, uzanış yönüne doğru düz bir konumda ileriye doğru uzatılmalıdır.

Sırtüstü yüzme stili

Serbest yüzme stiline benzer fakat sırtüstü konumda yüzülür. Kol ve bacak pozisyonları serbest stilin tersi şeklindedir. Baş sürekli suyun üzerindedir. Bu sebeple nefes almada problem yaşanmaz.

Sırtüstü yüzme, ilk olarak 1912 yılında Stockholm Olimpiyat Oyunları sırasında Amerikalı yüzücü Hebner tarafından yapılmıştır. Yarışı kazandığı için yenilikçi tekniği çok ciddiye alınmıştır.

Sırtüstü yüzme suyun üzerinde sırtın üstüne yatarak yapılmaktadır. Eller baş hizasına gelir ve geriye doğru ayaklar yardımıyla ilerlenir. Sırt üstü yüzenler yüzmeye başlarken ayaklarını ve ayak parmaklarını suyun altında tutmalıdırlar. Ayrıca isminden de anlaşılabileceği gibi sırtları üzerinde kafaları yukarda yüzmeleri gerekir.

Sırt üstü yüzerken belin dik bir şekilde tutulması ayak çırpmayı da kolaylaştırır. Kolları geriye doğru atarken avuç içlerinin dışa dönük olması kolaylık sağlar. Baş geriye atılabilir ancak birçok sırtüstü yüzücü çenesi vücuduna -yani aşağı- doğru yüzmektedir.

Kelebek stili (Kelebekleme)

En fazla performans gerektiren yüzme stilidir. Her bir vuruş hareketinde vücut sürekli pozisyon değiştirdiğinden, kelebek yüzüşü için tek bir vücut pozisyonundan söz edemeyiz. Ayaklar birleşiktir ve suda aşağı ve yukarı doğru inip çıkar. Kollar su yüzüne çıkışta yandadır sonrasında ise senkron olarak suya girer suyu çeker. Bu stilde bel hareketi önemlidir.

Kelebekleme iki kolun aynı anda hareket ettirilmesiyle gerçekleştirilen yüzme stilidir. Özellikle yüzmeye yeni başlayanlar ve yaşlı insanlara bu stil önerilmez. Bir antrenör eşliğinde öğrenilmesi gereken bir stildir.

Kurbağalama yüzme stili

Kurbağalama, en yavaş yüzme şeklidir. İsminden de anlaşılacağı gibi kurbağaların yüzüş tekniğini taklit eder. Serbest ve sırtüstü yüzmenin tersine bacaklar ve kollar yanlara açılır ve toplanır.

Kurbağalama, yüzücünün ayaklarının ve ellerinin daireler çizerek ilerlediği bir yüzme stilidir. Kurbağalama eller için 3 hareketten oluşur. Bunlar; yükselme, küçülme ve uzanma.

Bu stilde ayaklar daireler çizerek kollara eşlik eder. Ayaklar ve kollar yuvarlaklar çizerek öne doğru gitmelidir ve dönüşler çift el olmak zorundadır.

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.

Yarışma Soruları Cevapları Haberleri