Bazı ayetlerde ise açıklama gerektiren ifadeler vardır. Peygamberimize verilen görevlerden birisi de bu ayetleri açıklamaktır. Çünkü bu ayetlerin onun açıklamaları olmadan doğru anlaşılması mümkün değildir. Rabbimiz, Kur’an-ı Kerim’de “…İnsanlara kendilerine indirileni açıklaman ve onların da (üzerinde) düşünmeleri için sana bu Kur’an’ı indirdik.” (Nahl suresi, 44. ayet.) ayetiyle Peygamberimizin vahyi açıklama yani tebyin görevine dikkat çekmektedir.
Diğer bir ayette Rabbimiz şöyle buyurmaktadır: “O (Allah), ümmîlere, içlerinden, kendilerine âyetlerini okuyan, onları temizleyen, onlara kitabı ve hikmeti öğreten bir peygamber gönderendir…” (Cum’a suresi, 2. ayet.) Bu ayette geçen hikmet, Hz. Peygamber’in Kur’an’ı açıklaması, Allah Resulü’nün sünneti olarak anlaşılmıştır.
Allah Resulü, tebyin görevini farklı şekillerde icra etmiştir. Bazen bu vazifeyi, detay verilmeden kısaca bildirilen ayetleri açıklamak suretiyle yerine getirmiştir. Mesela: “…Çünkü namaz müminlere belirli vakitlere bağlı olarak farz kılınmıştır.” (Nisa suresi, 103. ayet.) ayetindeki namaz emriyle neyin kastedildiğini Peygamberimiz açıklamıştır.
Namazın nasıl kılınacağını, namazda okunacak duaları bizlere öğreterek bu ayeti açıklamıştır. Allah Resulü bu ayeti bize açıklamasaydı namaz ile Rabbimizin ne kastettiğini ve namazı nasıl kılacağımızı asla bilemezdik. Bu sebeple Peygamberimiz “Namazı benden gördüğünüz gibi kılın.” (Buhârî, Ezân, 18.) buyurmuştur.
Bu yazımızı okuyanlar aşağıdaki yazılarımızıda okudular
1. Kur’an-ı Kerim’de Peygamber Efendimize hangi görevler verilmiştir yazımızı okumak için tıklayınız
2. Teşri, temsil ve tezkiye kavramları nedir yazımızı okumak için tıklayınız
3. Peygamber Efendimizin Kur’an-ı Kerim’i anlamamızdaki rolü nedir yazımızı okumak için tıklayınız