YÖK’ten Sanal Üniversite Tercihi Rehberi

YÖK Başkanı Yekta Saraç, “Yükseköğretim Program Atlası ile üniversite tercihlerinin yönlendirilmesi hususunda öğrencilerimiz sanal ortamda, cep telefonuyla bile erişebilecekleri güvenilir bir bilgi kaynağına, sanal bir rehbere kavuşmuş olacak” dedi.

Saraç, “Yükseköğretim Program Atlası” uygulama ve uygulamada yer alan “YÖK Lisans/ YÖK Önlisans Atlası” ve “YGS-LYS Net Sihirbazı” tanıtım toplantısında, bu yıl ÖSYS’ye başvuran 2 milyon 255 bin 386 kişiden, 2 milyon 178 bin 563’ünün pazar günü YGS’ye gireceğini anımsattı. Başarı dileyen Saraç, adayların sınav sonrası tercih aşamasında karşılaştıkları problemlerinin çözümü için ‘Yükseköğretim Program Atlası’ hazırladıklarını belirtti. Saraç, sınava girenlerin öğrenim durumlarıyla ilgili ÖSYM istatistikleri incelendiğinde, adayların yaklaşık yüzde 30’unun üniversite öğrencisi, mezunu ya da üniversiteye yerleşip daha sonra ayrılmış kişiler olduğunu belirterek, “Kendini sınamak için sınava girdiği düşünülebilecek çok küçük bir kitle dışında, bu adayların hali hazırda okumakta ya da mezun oldukları üniversiteden, programdan memnun olmadıkları, zamanında bilinçli tercih yapmadıkları, yeni bir arayış içinde oldukları söylenebilir” diye konuştu.

 

Öğrenciler Sanal Rehbere Kavuşuyor:

Ellerindeki fayda sağlayacak diğer ek bilgilerin basılı ortamda paylaşılmasındaki zorlukları göz önüne alarak Yükseköğretim Program Atlası’nı geliştirdiklerini belirten Saraç, şöyle devam etti:
“Yükseköğretim Program Atlası ile öğrencilerimizin üniversite tercihlerinin yönlendirilmesi hususunda öğrencilerimiz, sanal ortamda, cep telefonuyla bile erişebilecekleri güvenilir bir bilgi kaynağına, sanal bir rehbere kavuşmuş olacak. Bu noktada, önemle vurgulamak istiyorum, YÖK Program Atlası bir ‘tercih robotu’ değil. Ondan daha da ileri noktada, sadece YÖK tarafından derlenebilecek veya paylaşılabilecek işlenmiş verilerin yer aldığı seçkin ve güvenilir bir referans kaynak. YÖK, yıllar yılı, gençlerin gözünde soğuk, uzak, sevimsiz bir kurum hüviyetindeydi. Geçmişin kötü algısını artık sırtımızda taşımak istemiyoruz. Yeni ve yenilikçi YÖK olarak gençlerimizin gözünde onları kucaklayan, fayda sağlayan, yol gösteren bir yere gelmeyi hedefliyoruz.”

YÖK Atlas’ın özellikleri:

ADAYLAR HANGİ TESTTEN, KAÇ NET YAPMALARI GEREKTİĞİNİ HESAPLAYABİLİR

MEZUN İZLEME BİRİMİ

HANGİ BÖLÜME KAÇ NET GEREKTİĞİ HESAPLANABİLECEK

ATLAS ÜÇ AYRI MODÜLDEN OLUŞUYOR

Yükseköğretim Program Atlası, YÖK Lisans Atlası, YÖK Önlisans Atlası, YGS-LYS Net Sihirbazı olmak üzere üç modülden meydana geliyor. YÖK Lisans Atlası modülü, 2015 ÖSYS’de merkezi yerleştirmeyle öğrenci alan devlet ve vakıf üniversitelerindeki 9 bin 556 lisans programını ve yerleşen 471 bin 771 adayın verisini, YÖK Önlisans Atlası modülü ise devlet ile vakıf üniversitelerindeki 10 bin 434 önlisans programı ve 499 bin 440 yerleşen verisini kapsıyor. Modüllerde, kontenjan, yerleşen, kayıt yaptıran, ek yerleşen sayıları, yerleşenlerin cinsiyet dağılımı, geldikleri coğrafi bölgeler, geldikleri iller, öğrenim durumları, mezuniyet yılları, mezun oldukları lise alanları, lise grupları ya da tipleri, liseler, okul birincileri, taban puan ve başarı sırası istatistikleri, yerleşen son kişinin profili, YGS veya LYS netleri, YGS puanları, YGS başarı sıraları, ülke genelinde tercih edilme istatistikleri, yerleşenlerin ortalama kaçıncı tercihlerine yerleştikleri, üniversite türleri, üniversiteler ile programlara göre tercih eğilimleri ve yerleşme koşulları bulunuyor. Yükseköğretim süreç ve çıktıları kapsamında da öğretim üyesi sayısı ve unvan/uyruk dağılımı, kayıtlı öğrenci sayısı, kayıtlı yabancı öğrenci sayısı, programdan mezun öğrenci sayısı, değişim programları ile giden veya gelen öğrenci sayısı, yatay geçiş ile gelen öğrenci sayısına ilişkin göstergeler yer alıyor. “yokatlas.yok.gov.tr” adresine giren kullanıcılar, üniversite ve program seçtikten sonra o programla ilgili bilgilere kolaylıkla erişebilecek.

YÖK’ün yükseköğretim gören öğrenciler dışında, liseden yükseköğretime geçiş aşamasındaki öğrencilere yönelik ilk uygulaması olma niteliği taşıyan sistem, “yokatlas.yok.gov.tr” internet adresinde hizmet veriyor.

Yüzde yüz mobil uyumlu bir şekilde geliştirilen YÖK Program Atlası’na kullanıcılar internete bağlı bilgisayarlarından, tablet ya da cep telefonlarından ücretsiz bağlanabiliyor.

Sistemle, YÖKSİS ve ÖSYS verileri, kolay erişilebilir ve anlaşılır bir formatta kullanıcılara sunuluyor.

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.

Yök Haberleri