Dil yeterliliğini belirlemeye yönelik yapılan çalışmalar sonucu YÖKDİL sınavı 2017 yılında uygulanmaya başladı. (2017 yılının 3. sınavı 5 Kasım günü uygulanacak) Peki, YÖKDİL sınavı nedir? YÖKDİL sınavları ne zaman yapılacak ve YDS ile ÜDS'den farkları nedir? YÖKDİL sınavları ne zaman yapılacak? Son gelişmeler ve tüm detaylar haberimizde.
YÖK yeni bir yabancı dil sınav uygulaması olan YÖKDİL'i 2017 yılında uygulamaya başladı. Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından Yükseköğretim Kurumları Yabancı Dil Sınavı (YÖKDİL) Projesi kapsamında dil yeterliliğini belirlemeye yönelik yeni bir sınav getiriliyor.
YÖKDİL SINAVI NEDİR?
YÖK Başkanlığınca özellikle doktora öğrencilik ve doçentlik başvuru süreçlerinde baraj niteliğinde olan dil sınavının geliştirilmesine yönelik olarak adayların alanlarındaki dil yeterliliğini belirlemeye yönelik olarak yeni bir sınav yapılacak.YÖKDİL, adından anlaşılabileceği gibi YÖK tarafından yapılan, alana yönelik dil sınavıdır. YDS ise ÖSYM tarafından yapılır. YÖKDİL sınavı daha çok yüksek lisans ve doktora gibi alanlara yönelik yapılan dil sınavıdır. YDS’den asıl farkı alana özgü olmasıdır yani adayın alanındaki (fen ve mühendislik, sosyal ve beşeri bilimler, sağlık) dil yeterliliğini belirlemeye yönelik olarak yapılabilir.
YÖKDİL 3. SINAVI 5 KASIM'DA
3. YÖKDİL Sınavı, 5 Kasım 2017 Pazar günü, 30 (otuz) ilde toplam 35 (otuz beş) sınav merkezinde, saat 09.30'da, tek oturum halinde gerçekleştirilecek. Sınav başvuruları 26 Eylül 2017 – 6 Ekim 2017 tarihleri arasında, elektronik ortamda yokdil.yok.gov.tr internet adresi üzerinden alınacak.
Sınav, Fen Bilimleri, Sağlık Bilimleri ve Sosyal Bilimler alanlarında; İngilizce, Arapça, Almanca ve Fransızca dillerinde yapılacak. Üçüncü YÖKDİL Sınavına; yükseköğretim kurumlarımızda lisansüstü eğitim ve doçentlik sınavına başvurmak isteyen adaylar ile üniversitelerce akademik yükseltmelerde kendilerinden akademik dil yeterliliği puanı istenen adaylar katılabilir.
YÖKDİL'İN YDS VE ÜDS'DEN FARKI NE?
Saraç'ın verdiği bilgiye göre, ücreti 75 TL olarak belirlenen sınava başta yükseköğretim kurumlarında lisansüstü eğitim ve doçentlik sınavına başvurmak isteyen adaylar, yabancı dil bilgisi seviyesini tespit ettirmek isteyenler, üniversitelerce kendilerinden dil yeterliliği puanı istenen öğrenciler ve diğer adaylar katılabilecek. Sınavın başarısı ilgili mevzuat düzenlemelerinde ve YDS sınavında uygulandığı gibi doktora başvuru sürecinden en az 55, doçentlik başvuru sürecinde ise en az 65 olması gerekecek. Bu sınav YDS'yi etkilememekle beraber adaylar her iki sınava da girebilecek ve her iki sınavın da eşit geçerliliği olacak.
YÖKDİL SINAVI 26 OCAK'TA UYGULAMAYA GEÇTİ
YÖK başkanı Yekta Saraç tarafından 26 Ocak 2017 tarihinde YÖKDİL sınavı projesinin hayata geçirileceği açıklaması yapıldı. Açıklamanın ardınan birçok soru akıllarda belirdi, bu sınav TOEFL, IELTS gibi bir sınav mı olacak, yoksa daha önce uygulanan ÜDS geri mi geliyor? YDS’den farkı ne olacak? İşte, madde madde YÖKDİL sınavının detayları:
YÖKDİL SINAVIN HAZIRLANMASI
YDS, ÖSYM tarafından hazırlanıyor, YÖKDİL sınavı Ankara Üniversitesi tarafından hazırlanacak.
YÖKDİL SINAVIN UYGULANMASI
YDS’nin organizasyonu ve uygulaması ÖSYM tarafından yapılıyorken, YÖKDİL sınavının organizasyon ve uygulaması AÖF sınavındaki başarılı uygulamaları ile öne çıkan Anadolu Üniversitesi tarafından yapılacak.
YÖKDİL SINAVINDA DİNLEME, KONUŞMA BİLGİSİ ÖLÇÜLECEK Mİ?
Hayır, YÖKDİL sınavında konuşma ve dinleme becerileri ölçülmeyecek. Yekta Saraç tarafından yapılan açıklamada dört dil becerisinin ölçüleceği başka bir sınav hazırlığında olunduğu, ilerleyen zamanlarda bunun duyurusunun ayrıca yapılacağı belirtildi.
YÖKDİL'İN YDS'DEN TAM OLARAK FARKI NE?
YÖKDİL sınavında adayların alanlarına özgü sorular bulunacak. Sosyal bilimler, beşeri bilimler, sağlık bilimleri, fen bilimleri ve mühendislik alanlarında adayların alanlarına özgü metinler ile adayın yabancı dil bilgisi ölçülecek.
YÖKDİL'İN ÜDS'DEN TAM OLARAK FARKI NE?
Aslında YÖKDİL, ÜDS ile çok benzeşiyor. ÜDS, Fen Bilimleri, Sağlık Bilimleri ve Sosyal Bilimler alanlarında uygulaması yapılıyordu. YÖKDİL’in uygulandığı alanlar daha çeşitli olacak, asıl ayrışılan nokta daha çeşitli ve spesifik alanlarda uygulanacak olması olacak.
EŞDEĞERLİK AÇISINDAN BİR FARKI OLACAK MI?
Hayır, YDS ile tamamen aynı geçerlilikte olacak.
Kimler YÖKDİL’e katılabilir ?
Bu sınava yükseköğretim kurumlarımızda lisansüstü eğitim ve doçentlik sınavına başvurmak isteyen adaylar ile üniversitelerce akademik yükseltmelerde kendilerinden akademik dil yeterliliği puanı istenen adaylar katılabilir.
YÖKDİL hangi alanlarda yapılacak ?
Sınav, Fen Bilimleri, Sağlık Bilimleri ve Sosyal Bilimler alanlarında; İngilizce, Arapça, Almanca ve Fransızca dillerinde yapılacaktır.
Doktora ve Doçentlik için YÖKDİL sınavından kaç puan alınmalı ?
İlgili mevzuatsal düzenlemelerimizde olduğu ve YDS sınavında uygulandığı gibi, doktora başvuru sürecinden en az 55, doçentlik başvuru sürecinde de en az 65 olması gerekecektir.