Bunun üzerine, Yükseköğretim Kurulu merkezi ilan sistemine bugün baktığımızda devlet üniversitelerinde çok sayıda (yaklaşık 900 civarı) araştırma görevlisi kadrosunun ilan edildiğini ve gün içerisinde bu ilanların artarak merkezi yönetim bütçe kanununa göre 1000'e ulaşacağını tahmin ediyoruz.
HANGİ ŞARTLAR ARANIYOR?
1- En az lisans mezunu olmak, (İlanlardaki özel şartları taşıyıp taşımadığını kontrol ediniz.)
2- İlana ilk başvuru tarihi itibarıyla otuz beş yaşını doldurmamış olmak.
3- ALES'ten en az 70 ve YDS'den (eş değerliliği bulunan diğer sınavlar) en az 50 puan almak. (Bazı üniversiteler senato kararıyla bu puanların üzerinde bir puan sınırı belirleyebilir. İlanlarda aranan asgari puanlar yer almaktadır.)
BAŞVURU NASIL YAPILACAK?
İlan edilen bu kadrolarda aranan bölüm ve diğer şartları taşıyan adaylar istenilen belgelerle birlikte şahsen veya posta yolu ile üniversitelere bireysel başvuru yapacaklar.
DEĞERLENDİRME NEYE GÖRE YAPILACAK?
Üniversitelere başvuran adaylar ALES puanının %60'ı ve yabancı dil puanının %40'ı dikkate alınarak yapılan ön değerlendirme neticesinde; "ilan edilen kadro sayısının 10 katı kadar aday" giriş sınavına girmeye hak kazanacaktır.
Öte yandan, diğer araştırma görevlisi alımlarının aksine bu kadrolarda giriş sınavı "SÖZLÜ" olarak yapılacaktır. Ayrıca, her üniversitede kurulacak sözlü sınav jürisinde en az bir öğretim üyesi başka bir devlet üniversitesinden olmak üzere üç öğretim üyesinden olacak. Sözlü sınavdan 70 puan altında alanlar başarısız sayılacak.
Yapılan sözlü sınavdan sonra, ALES puanının %30'u, Sözlü Sınav Notunun %30'u, Lisans mezuniyet notunun %30u ve Yabancı Dil puanının %10'u dikkate alınarak BAŞARILI olarak atanmaya hak kazanan aday tespit edilecektir.