Yoğunluk nedir

Yoğunluk nedir, yoğunluk nasıl hesaplanır, yoğunluğun canlılar için önemi nedir ve yoğunluk nelere bağlıdır bu konularda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Bir maddenin birim hacminin kütlesine yoğunluk denir. Yoğunluk cismin hacmine, kütlesine ve kaldırma kuvvetine bağlıdır.

Yoğunluğun hesaplanması

Bir maddenin yoğunluğu, kütlesinin hacmine bölünmesi ile bulunur. Kütlenin birimi gram (g), hacmin birimi santimetreküp (cm³) alınırsa yoğunluğun birimi g/cm³ olur. Yoğunluk “d”, kütle “m” ve hacim “v” ile gösterilir.

Yoğunluk = Kütle / Hacim
d = m / v

Yoğunluğun önemi: Uçak gibi hava araçlarında yoğunluğu az olan alüminyum gibi metaller kullanılır. Bu nedenle uçak fazla ağır olmaz. Binalarda da gaz beton kullanılması binanın daha hafif olmasını sağlar.

Yoğunluk, maddenin sahip olduğu kütlenin, maddenin hacmine oranı ile meydana gelen büyüklüktür. Bu kapsamda bir oranı temsil etmektedir. Her cismin belirli bir yoğunluğu bulunmaktadır. Örnek olarak, suyun yoğunluğu 1 olarak kabul edilmiştir. Bu kapsamda büyüklüğün birimi ise su örneği için kg/m³ olarak belirlenmiştir. 1 kg ağırlığında ve 1 metre küp hacme sahip suyun yoğunluğu 1 olarak kabul edilmiştir.

Suyun sahip olduğu yoğunluğun canlılar adına büyük önemi bulunmaktadır. Su, diğer maddelere nazaran donma sonrasında yoğunluğu artmayan nadir maddeler arasındadır. Genel itibarı ile maddelerde donma işlemi sonrasında yoğunluk artışı gözlemlenmektedir. Bu durum su için geçerli değildir. Böylece su donduğunda buz kütleleri su üzerinde kalmakta ve böylece su altındaki canlı hayatı bu durumdan etkilenmemektedir. Aksi takdirde buz kütleleri su altındaki canlı hayatını olumsuz olarak etkilerdi. Bu açıdan suyun yoğunluğu su ekosistemi için oldukça önemlidir.

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.

SORU & CEVAP Haberleri