Peki 2019 YKS’ye Doğru son haftalar nasıl geçirilmeli? Nelere dikkat edilmeli? Eğitimciler, rehberlik uzmanları ne diyor? İşte bu soruları sizin için sorduk.
2019 YKS’YE DOĞRU: NASIL ÇALIŞMALI?
Soru çözerken farklı kaynaklardan aynı konuya ilişkin değişik soruları çözülmeli. Bilgi eksiklikleri, yorum hataları tespit edilmeli.
TURLAMA TEKNİĞİNİ DE KULLANIN
Bir kez soruları artık sınav süresini dikkate alarak çözmeye devam etmelisiniz. Yine turlama tekniğini de kullanmaya başlamalısınız. Bu size sınav için de alışkanlık kazandıracak.
HAFTA SONLARI DENEME YAPIN
Hafta içi ağırlıklı konu çalışıp düzenli soru çözülürken hafta sonlarının birinde TYT, diğerinde AYT denemesi çözün. Gerçek sınavın sürelerini kullanmalısınız. Örneğin TYT’de 2 saat 15 dakika masadan kalkmadan (tuvalet-su içme ihtiyaçları dahil), dikkati dağıtmadan, kurşun kalem kullanarak, yapılamayan soruya takılmadan diğer soruya geçerek yani turlama tekniğini de kullanarak süre sonuna kadar devam edin.
STRATEJİNİZİ BELİRLEYİN
-Artık sınav için doğru strateji belirlemeniz, süreyi kullanabilmeniz, soru çözme sıranız ve belirlediğiniz sürede ilgili testi bitirmeniz önemlidir. Adayların deneme sınavından sonra eksiklerini görme, unuttuğu bilgileri, hatalı yorumlarını tespit edip telafisini yapması çok önemlidir. O nedenle her denemede hatalı yapılan ya da boş bırakılan sorular kazanım haline getirilmeye çalışılmalıdır. Eksikler en kısa zamanda telafi edilmelidir.
KAZANIM TESTLERİNİN YENİDEN ÇÖZÜLMESİ GEREKİYOR
- Mayıs ayı sonuna kadar ağırlıklı konuların tekrarlanması, bol soru çözümü dışında MEB kazanım testlerinin de yeniden çözülmesi ayıdır. Özellikle AYT’de konular çok, soru sayısı az olduğu için birçok soru birkaç konunun bilgisini içerek şekilde sorulacaktır. O nedenle kazanım testlerini çözmek önemli.
AYT’nin en önemli özelliği bilgili öğrencileri ayırt etmesidir. Sizler eğer integral konusunda eksiğiniz varsa ve sınavda integralden bilgi eksiğiniz olan bir yerden soru geldiyse o soruyu yorumla yapmanız mümkün değildir.
BİLGİ EKSİKLİĞİ HATA YAPTIRIR
-Özellikle tarih, coğrafya, felsefe ve din derslerinde kavram bilgisi eksikliği soru çözerken hata yapmaya sebep olur. Konu çalışırken kavramları da öğrenmek ve ezberlemek gerekir. Haziran ayında artık yeni konu öğrenme önerilmiyor. Ama kavram bilgisi çalışabilirsiniz.
HER SORUYA GEREKEN ÖNEMİ VERİN
-Soruları küçümsemeyin. Hepsinden puan kazanıyorsunuz. Bir felsefe tarih sorusu da matematik, fizik sorusu kadar değerli.
KAÇ SAAT ÇALIŞMAK GEREKİYOR?
-Mayıs ayında her aday çalışma ritmini yükseltmelidir. Günde ortalama dört saat aktif ve verimli bir çalışma gereklidir. Daha fazla çalışma yapabilenler sürelerini artırabilir. Soru sayısı konusunda ise ortalama günde 200 soru öneriliyor. Ama bu sayıyı kendi durumunuza göre ayarlayabilirsiniz, artırabilirsiniz yani.
Bir de unutmayın ölçünüz şu olabilir. TYT’de 120 soru var. AYT’de iki testte toplam 80 soru var. Bu da ortalama 200 soru eder. Farklı bir puan türü de hedeflediğinizde üzerine 40 soru koyun. Gördüğünüz gibi soru sayısı zaten otomatik olarak 240 oluyor.
OLUMLU DÜŞÜNMEYİ UNUTMAYIN
Sınav yaklaşırken artan kaygı düzeyine normal seviyede tutabilmek için planlı çalışmak, hazırlanmışlık düzeyini yüksek tutmak, kendine güvenmek, elinden gelenin en iyisini yaptığının farkında olmak, olumlu düşünmek işe yarayacaktır. O nedenle Haziran ayına kadar tüm gücünüzle çalışmak vicdanınızı rahatlatacak, net sayınızı her geçen gün arttıracaktır.
Mayıs ayı konu tamamlama, bol soru çözme, eksiklerin giderilmesi iken Haziran ayı her gün düzenli deneme ve deneme sonuçlarına göre telafilerin yapılacağı ay olarak planlanmalıdır.