YKS’ye 10 gün kala 10 altın tavsiye

18-19 Haziran tarihlerinde üç oturumda düzenlenecek Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nda (YKS) bu yıl baraj puanı uygulanmayacak. Bu nedenle rekor başvuru alan YKS’ye 3 milyon 243 bin 425 adayın girmesi bekleniyor.

Hürriyet gazetesinden Zülal Atagün'in haberine göre; Sınava sayılı günler kala, bu son zamanların nasıl değerlendirilmesi gerektiğini Fen Bilimleri Eğitim Kurumları Rehberlik Koordinatörü Cihan Yeşilyurt 10 maddede sıraladı...

1. Geçmiş yılların sorularını çözün, geçmiş yılların Üniversite sorularını çözmeye başlamalısınız. Soruları çözerken son yılda yapılan YKS’den, geçmiş yıllara doğru gidin.

2. Zamana önem verin, deneme sınavı uygulamalarında mutlaka zamana özen göstermelisiniz. Mümkünse soruları çözmeye gerçek YKS’nin uygulanacağı saat olan 10.15’de başlayıp gerçek Sınav süresinde masadan kalkmaya çalışın.

3. Tekrar yapın, konu eksikliklerinin tamamlanması sınav başarısı için çok önem taşıyor. Son haftaya kadar yeni konu da öğrenilmeye devam edilebilir. Ancak son hafta sadece tekrar yapılmalı, deneme sınavı çözülmeli.

4. Dersin özelliğine göre çalışın, genel tekrar yapılırken dersin özelliğine göre yöntem izlenmeli. Örneğin biyoloji tekrarı için mutlaka defterden ve kitaptan okuma yapmak gerekirken, Mat-1 dersi için soru çözmek yeterli olabilir. Günde kaç soru çözüleceği tamamen sizinle ilgili bir durum. Bir aday günde 400 soru çözerken başka bir aday 100 soru ile yetinebilir.

5. Riskli sporlardan uzak durun, sınava az bir zaman kaldığı için sakatlanma riski olan sporlardan uzak durmak gerekiyor. Örneğin futbol ya da basketbol oynamak riskli olabilir.

6. Beslenme ve uyku düzenine dikkat, sağlığınıza, özellikle beslenme ve uykunuza özen göstermelisiniz. Düzenli beslenmenin ve uyku düzeninin ayarlanmış olması fiziksel olarak kendinizi daha zinde hissetmenizi sağlayacak, kaygınızı azaltacak, sınav günü de dikkat düzeyinizin yüksek olmasına yardımcı olacaktır.

7. Ölüm kalım meselesi yapmayın, sınavı ölüm kalım meselesi veya ciddi bir varoluş sorunu olarak görmeyin. Olası bir başarısızlığı telafi edebilirsiniz. Ayrıca ‘Ben bunu yapamam, sınavlarda hiçbir zaman başarılı olamadım’ gibi düşünceleri de bir kenara bırakın.

8. Kaygınızı azaltabilirsiniz, sınav yaklaştıkça artan kaygıyı doğru kontrol etmek gerekiyor. ‘Bu sınava çok iyi hazırlandım, yapabileceğimin en iyisini yaptım’ gibi cümleler kaygınızı azaltacaktır.

9. Sınava gireceğiniz yeri görün, sınava gireceğiniz okulu önceden görmek, kendinizi iyi hissetmeniz açısından önemlidir.

10. Tartışmalardan uzak durun, yakın çevrenizle moral bozucu tartışmalardan uzak durun. Kendinizi iyi hissedeceğiniz ortamları tercih edin.

Sınav kaygısından nasıl kurtulunur

Sakarya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Namudar İzzet Kurbanoğlu, öğrencilere sınav stresini yenmelerini sağlayacak önemli tavsiyelerde bulundu:

  • Geçmişte başarısız olduğunuz durumları değil, başarılı olduğunuz zamanları düşünün.
  • Yaşamınızdaki önceliklere ve gelecekteki amaçlarınıza odaklanın.
  • Sorumluluklarınızı ertelemeyin ve çalışmanızı planlayın.
  • Haftada en az birkaç saat keyif alacağınız aktiviteler yapın.
  • Hobilerinize zaman ayırın, sinemaya gidin, açık havada dolaşın.
  • Sınav günü sınav yerine erken gidin, soru kitapçığını kontrol edin ve bildiğiniz sorudan başlayın.

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.

ÖSYM Haberleri