Yeni sınav sistemi hakkında uzman görüşleri bazı noktalarda sorunlar yaşanabileceğine işaret ediyor. İşte YGS ve LYS'nin kaldırılmasıyla gelen YKS hakkında dikkat çeken ayrıntılar...
Geçtiğimiz hafta sınav sisteminde yapılan değişiklikler gündemin ana maddelerinden biri olarak göze çarptı. Yeni sınav sistemi olarak gelen YKS yani Yükseköğretim Kurumlar Sınavı önümüzdeki günlerde de çok konuşulacağa benziyor. Üniversite eğitimlerine başlayarak, eğitim hayatlarını yeniden şekillendirecek olan öğrenciler YKS’nin eski sistemden ne farklar içerdiği konusunda araştırmalarını sürdürüyor.
YKS NE ZAMAN YAPILACAK?
Üsküdar Üniversitesi Eğitim Kurumları ve Rehberlik Hizmetleri Yöneticisi Uzm. Psk. Dan. Ece Tözeniş, “2018 yılından itibaren uygulanacak üniversite sınavının yeni adı Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) olarak açıklandı. Sadeleştirmeye gidilen sınav sistemi ile ilgili artık daha fazla bilgiye sahibiz fakat hala cevap bekleyen sorular, belirsizlikler var” dedi. Tözeniş, şunları söyledi: “Sınav Haziran ayında bir hafta sonu yapılacak fakat kesin tarihi henüz belli değil. İki oturumdan oluşacak sınavda Cumartesi günü sabah yapılacak birinci oturumun adı Temel Yeterlilik Testi. Bu test 40 Türkçe ve 40 Temel Matematik sorusundan oluşacak. Her iki dersin de katkısı yüzde 50 olacak olan bu sınav ile adayların Temel Yeterlilik Puanı oluşacak. Tüm adayların bu sınava girmesi gerekiyor.
SINAV KAYGISI AZALMAYACAK, ARTACAK!
MATEMATİK VE TÜRKÇE ÇÖZEMEYENLER YANDI!
Eğitimci Onur Soğuk, yeni sistemde öğrencilerin öğleden önce Türkçe ve Matematik'ten 40'ar soru çözeceğini, temel yeterliliğin Türkçe ve Matematik olmasının olumlu olduğunu söyledi. Olumsuz tarafın ise öğleden sonra alan sınavı yapıldığını, çocukların 40 Matematik, 40 Edebiyat, 40 Sosyal Bilimler, 40 Fen Bilimler olmak üzere bir günde toplam 240 soru çözeceğini, sınav stresinin azalmayacağını kaydeden Soğuk, “Yeni sistemde fizik bilgisi 13-14 soruyla sorgulanacak. Yani daha az soru olacak. Bu sorularla müfredatın tamamı kapsanamaz” dedi.