YKS 2021 barajı geçemeyenler ne yapacak

2021 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarının açıklanmasının ardından TYT ve AYT testlerinden barajı geçen adaylar, üniversitelerin 2 yıllık ve 4 yıllık bölümlerinde okumak için tercih yapacak.

Her iki sınavda da barajı geçemeyen adaylar ise tercih yapamayacak. Peki, YKS'de barajı geçemeyenler özel üniversiteye girebilir mi? İşte detaylar...

2,3 milyon adayın katılım sağladığı üniversite giriş sınavı YKS sonuçları ÖSYM tarafından açıklandı. TYT, AYT ve YDT olmak üzere 3 oturumda yapılan YKS sınavında barajı geçemeyen öğrenciler için özel üniversite ve açıköğretim alternatifi bulunuyor. Fakat bunun için 3 sınavın en az birinden barajı geçmek gerektiğini belirtelim.

BARAJI GEÇEMEYEN ÖĞRENCİLER ÖZEL ÜNİVERSİTEYE GİREBİLİR Mİ

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından düzenlenen Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nda (YKS) TYT, AYT ve YDT testlerinden en az birinde baraj puanını geçemeyen adaylar, 2021-2022 eğitim sezonu için üniversite tercihi yapamayacak.

Açıköğretim, önlisans (2 yıllık), lisans (4 yıllık) ve özel (vakıf) üniversitelerin taban ve tavan puanları bulunuyor. Taban puanı geçen adaylar, bu bölümleri tercih edebilir.

Temel Yeterlilik Testi'nde (TYT) 150 ve üzeri puan alan öğrenciler, TYT puanı ile öğrenci alan yükseköğretim programlarını tercih edebilir. TYT'de 150 ve üzeri puan alan öğrencilerden SÖZ, SAY, DİL, EA puanları 180 ve üzeri olan adaylar, bu puan türleri ile öğrenci alan lisans programları ile beraber TYT puanı ile öğrenci alan önlisans programlarını tercih ediyor.

2021 YKS'DE BARAJ PUANI KAÇ

Üniversiteye giriş sınavı YKS'de baraj puanı şöyle belirlendi:

  • Temel Yeterlilik Testi'nde (TYT) 150 puan
  • Alan Yeterlilik Testi'nde (AYT) 180 puan
  • Yabancı Dil Testi'nde (YDT) 180 puan

SINAVSIZ ÜNİVERSİTE OKUMAK MÜMKÜN MÜ

Meslek liselerinden üniversitelerin bazı önlisans (2 yıllık) bölümlerine sınavsız geçiş imkanı bulunuyor. Devlet üniversitelerinde paylaşılan kontenjanın bütünü için ilk başta sınavsız geçiş öğrencilerine ait olup, kontenjanın dolmaması halinde YKS puanı ile alan dışından öğrenci alınıyor. Özel üniversitelerde ise sınavsız geçiş bölümleri için paylaşılan kontenjanlar bulunuyor ve bunlar her sene ÖSYM tercih kılavuzunda yer alıyor.

Bunların dışında kılavuzda özel üniversitelerin sınavsız geçiş bölümleri için burslu kontenjanları da bulunuyor. Özel üniversite programlarına tercih yaparken programların dışında parantez içerisinde paylaşılan tam burslu, ücretli, yüzde 25 burslu, yüzde 50 burslu gibi ifadelere özellikle dikkat edilmesi gerekiyor. Ücretli bölümlerin kontenjanı yüksekken burslu ve tam burslu sınavsız geçiş bölümlerinin kontenjanının daha az olduğunu göreceksiniz.

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.

ÖSYM Haberleri