YGS’ye Sayılı Günler Kala Öğrencilerin En Çok Dikkat Etmesi Gereken Husu

Faruk ARDIÇ

Yaklaşık 2 milyon 300 bin öğrenci 13 Martta üniversite sınavlarının ilk aşaması olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı’na (YGS) girecekler. Adayların kalan zamanı verimli değerlendirmeleri oldukça önemli. Kalan süre içinde adayların tekrarlara ağrılık vermeleri, deneme sınavlarıyla strateji belirlemeleri ve morallerini yüksek tutmaları gerekecek.

Sınavlara hazırlık sürecinde sınav stratejilerinden birisi de YGS de hangi testlerden ne tür soru geleceğidir. ÖSYM’nin geçmiş yıllarda uyguladığı sınavların iyi bir analiziyle bu sene çıkması muhtemel soruların tahminini kolay olacaktır.

YGS’de son 3 yıl en çok soru çıkan konu dağılımı şöyle gerçekleşti.

Matematik Testi:

Sınavlarında özellikle sayısal tercih yapacak adaylar için puan getirisi en yüksek olan test matematiktir. Matematik testinde sorulan 40 sorunun 20 tanesi rasyonel sayılar, ebob, ekok, üstlü-köklü ifadeler, işlem, çarpanlara ayırma ve problemlerden gelmektedir. Matematiğin temel kavramlarını bilemeyen öğrencilerin matematikte yeni konu öğrenmeleri oldukça zordur. Öncelikle, rasyonel sayılar ve işlemler, üslü ve köklü sayılar, çarpanlara ayırma ve özdeşlikler tekrar gözden geçirilmelidir. Öncelikle işlem hataları giderilmeli ve matematik korkusu yenilmelidir. Her gün tekrar yapılmalı çözümlü sorular incelenerek bilgiler pekiştirilmelidir. Adayların matematik konularını anlamasına rağmen istenilen hedefe ulaşamıyorlarsa konulara yönelik tekrar eksikliğin var demektir. Belli periyotlarla konuları tekrar edip sorular çözülmesi gerekir.

Türkçe Testi

Sınava hazırlanan tüm adayların yöneleceği Türkçe testinden 40 sorunu 30’a yakını anlam bilgisinden gelmektedir. Geçen yıl YGS’de adaylar paragraf soruların uzun gelmesiyle hayli zaman kaybetmişlerdi. Bu sene sınava girecek adayların bu tür sorulara hazırlıklı olmaları gerekiyor. Türkçe dersini çalışma planınız soruların şeklini ve tarzını ele almakla başlamalıdır. Sözcük anlamı, dilbilgisi, paragraf bilgisi ve edebiyat konu başlıkları olarak ele alınabilir.

Sosyal Bilimler Testi

YGS’de sosyal bilimler testinde son yıllardaki sorular daha net gelmektedir. Tarih testinde genel olarak, tarih bilimine giriş, İslam öncesi Türk tarihi, İslam tarihi, Osmanlı Devleti’nin yükselme dönem ve inkılap tarihinde her yıl soru gelmektedir. Coğrafya testinde ise iklim bilgisi, yer şekillenmesi, nüfus ve yerleşme, dünya’nın şekli ve hareketleri ile doğal afetler konularından her yıl soru gelmektedir. Adaylar felsefe dersinden ise, daha çok felsefenin alanı, bilgi, bilim, ahlak ve siyaset felsefesi sorularıyla karşılaşacaklar. Din kültürü ve ahlak bilgisi dersinden bilgiden daha çok yoruma dayalı soruların gelmesi bekleniyor.

Fen Bilimleri testi

Adaylar, fen bilimlerinde konuların mantığını anladıklarında önemli bir yolu kat etmiş olacaklardır. Fen bilimleri testinde madde ve özellikleri, ısı ve sıcaklık, optik, iş ve enerji, elektrik akımı, atomun yapısı, periyodik tablo, kimyasal denklemler, canlı gruplarının genel özellikleri, bitkilerde fizyolojisi kalıtım ve evrim en çok soru getirisi olan konulardandır.  Adayların fen bilgisi sorularını çözebilmeleri için derse karşı ön yargılardan kurtulmaları ve kesinlikle ezber yapmamaları gerekiyor.

Sınava katkı son ayda gerçekleşiyor
Sınavlara hazırlanan tüm öğrenciler şunu bilmelidir ki YGS’de еn önemli katkı son bir ayda yapılan çalışma ile gerçekleşir. Yapılan çalışmanın üzerinden uzun bir süre geçtikten sonra öğrenilenler unutulacaktır. Sınava sayılı günler kala yapılan tekrarlarda unutma daha аz olacağı için çalışma sonuçları sınava yansıyacaktır. Bu nedenle şimdiye kadar yeterli çalışmayan adaylar sınava son bir ay kala etkin, düzenli, disiplinli bir çalışma yaptıkları takdirde iyi bir sonuç alacaklardır. Bu zamana diliminde düzenli çalışmamış olan öğrenciler paniğe ve umutsuzluğa kapılmamalıdırlar.

Kalan zaman nasıl değerlendirilmelidir?

  • Konu eksikliği olan adaylar konuları bitirmeye odaklanmalı, konu eksikliği olmayan adaylar ise deneme sınavlarıyla konuları pekiştirmelidir.
  • Deneme sınavlarıyla sınav stratejisi belirlenmeli, yapılan yanlışlara göre çalışmalar yönlendirilmelidir.
  • Önceki yıllarda sorulmuş sorular, bu yıl çıkacak soruların habercisidir. Hangi konulardan ne tip sorular sorulduğunu bilmeniz size fayda sağlayacaktır.
  • Beslenmenize ve uyku düzeninize önem verilmelidir.
  • Son dönemin kritik önemi vardır. Bu zamana kadar ki çalışmalarınız ne olursa olsun bu son hamle çok önemlidir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.