İki milyondan fazla adayın ter döktüğü YGS tamamlandı. Sınav sorularını değerlendiren Bahçeşehir Üniversitesi Basın ve İletişimden Sorumlu Rektör Danışmanı Turgay Polat, "Genel olarak sınav geçen yıllara göre daha kolaydı" dedi.
Üniversite kazanmanın ilk aşaması olan Yükseköğretime Geçiş Sınavında (YGS) iki milyondan fazla aday ter döktü. 160 sorunun sorulduğu sınavda benzer soruların çıktığını ve geçmiş yıllara göre sınavın göre daha kolay olduğunu söyleyen Bahçeşehir Üniversitesi Basın ve İletişimden Sorumlu Rektör Danışmanı Turgay Polat, "Her yıl iki milyona yakın adayı sıralamak amacıyla bazı sorular belirleyicidir. Bu, sınavın genel mantığına göre yapılması gereken bir şey. Dün sosyal bilimler testi bu anlamda geçmiş yıllara göre biraz daha zordu ama matematik, fen ve Türkçe gibi testler geçen yıla göre daha kolaydı. Ancak bu bir sıralama sınavı, yani testlerin kolay ya da zor olması sıralamada bir değişiklik oluşturmaz" diye konuştu.
Sınavın bir sıralama sınavı olmasından dolayı bu yıl biraz daha yığılma olabileceğini dolayısıyla düğümü LYS'nin çözeceğini vurgulayan Turgay Polat, şunları söyledi:
"Bu yüzden Haziran ayında yapılacak LYS adaylar için daha belirleyici olacak. Dolayısıyla ara vermeden ve YGS'ye çok fazla takılmadan LYS'ye hazırlanmalarını öneriyoruz."
"TERCİH SINAVLARDAN DAHA ÇOK ÖNEMSENMELİ"
Sınavların çok fazla önemsendiğini ancak tercihler konusuna yeterli bilince sahip olunmadığını dile getiren Polat, açıklamalarına şöyle devam etti: "Her ne kadar sınavı çok önemsiyor olsak da sınavların ötesinde bir dünya var. Üniversite sınavına giren adayların 600 bine yakını mevcut üniversite öğrencisi. Dolayısıyla bizim sınavdan daha çok önemsememiz gereken şey öğrencilerin tercihidir. Türkiye'de çocukların çok bilinçli tercih yapmadıklarını sınava tekrar giren 600 bin öğrenciden görebiliyoruz. Bu anlamda benim tavsiyem sınavı bu kadar önemsemenin yanında mutlaka kariyer planlarını, ne yapacaklarını iyi düşünsünler. Bir taraftan LYS'ye hazırlanırken bir taraftan gelecekte ne okuyacaklarına kafa yormalarında fayda var. Üniversite sınavında birinci olan kişi işe girerken birinci sırada girmiyor, bunu hiç unutmasınlar. Dolayısıyla sınavı tek kriter olarak alıp bunu başardıklarında her şeyi başardıklarını düşünmesinler. Bu sadece küçük bir adım hepsine tekrar başarılar diliyorum. İnşallah LYS'de daha başarılı olurlar."