’YGS sonrası LYS öncesi’’
YGS sonrası bazı öğrenci konuşmaları:
-Keyfim kaçtı LYS’ ye çalışamıyorum
-YGS yüzünden kendime güvenim kalmadı
-Moralim çok bozuldu hiçbir şey yapacak halim yok
-Çok çalışmıştım tüm emeğime yazık oldu
-LYS’ ye konsantre olamıyorum
-Nasıl olsa olmayacak çalışmayı bıraktım
-YGS kötü geçti LYS’ de ne yaparsam yapayım düzelmez
-Önümüzdeki yıl için kayıt mı yaptırsam acaba
-Hedeflediğim yere zaten gidemem LYS için kendimi kasmama gerek yok
-6 ay çalıştım YGS’ yi halledemedim, 2 ayda LYS’ yi mi halledeceğim
-YGS zaten yorumdu ben de buna güveniyordum; LYS alan sınavı o kadar şeyi ne zaman çalışacağım
-Hayatımda karşılaştığım en kötü 1 Nisan şakasıydı
Sevgili öğrenci arkadaşlarım YGS bu yıl 3. kez yapıldı. Sınav sonrası yaşanan geleneksel hale gelmiş bu olumsuz psikolojiyi ilk kez bu yıl bu kadar hissettiğimi hatırlıyorum. Sınav hakkında günlerdir çeşitli yorumlar yapılmakta. Sınav çok zordu diyen de var; çok kolaydı diyen de. Sınavda beni Türkçe mahvetti diyen de var; Türkçe’ yi iyi yaptım ama Sosyalim kötü geçti diyen de . Ama sonuç olarak bu yıl yapılan YGS ile ilgili olumsuz cümlelerin sayısı önceki yıla oranla oldukça fazla diyebilirim.
Gelelim şimdi yapılacak şeye. Üniversiteye eğer YGS puan türü ile değil de LYS puan türüyle yerleşmeyi düşünüyorsanız; önünüzde en az iki sınav daha olduğunu unutmayın. Çoğu öğrenci daha sonuçlanmamış bir maçın yenilgisini yaşıyor. YGS’ nin istediğiniz gibi geçmediğini düşünüyorsanız eğer LYS’ de bunu telafi etme şansınız var. Bunun için de yapılacak tek şey var: Çalışmaya başlamak. İlk sınav 16 Haziran’ da LYS-1 sınavı. Bunun için bile en az 2 ay zamanınız var. 2 ayda yapacağınız sıkı bir plan LYS’ de sizi çok iyi yerlere götürebilir.
Geriye kalan zamanı çok iyi değerlendirin. Önünüze müfredatı alın ve onu takip ederek çalışın. İyi bildiğinizi ve hallettiğinizi düşündüğünüz konuları işaretleyin; bu size moral verecektir. Eksik olduğunuz ve çalışmanız gerek konuları da önümüzdeki 2 aylık zamana eşit olarak dağıtın. Günlük çalışma saatleri ve soru sayıları hedefleyin. Sadece buna odaklanın. İnanıyorum ki bunu uyguladığınız takdirde amacınıza ulaşacak ve mükemmel bir yaz tatili geçireceksiniz. Tek yapmanız gereken kendinize inanmanız ve güvenmeniz.
Örnek1) 2011 LYS İLE YERLEŞTİ
YGS 5 PUANI: 352,995 YGS 5 BAŞARI SIRASI: 98,353
YGS 6 PUANI: 326,464 YGS 6 BAŞARI SIRASI: 138,296
Y-TM2 PUANI: 455,03 Y-TM2 BAŞARI SIRASI: 17,932
ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ programına yerleşti.
Örnek2) 2011 LYS İLE YERLEŞTİ
YGS 3 PUANI: 309,722 YGS 3 BAŞARI SIRASI: 264,072
YGS 4 PUANI: 293,204 YGS 4 BAŞARI SIRASI: 296,834
Y-TS2 PUANI: 436,175 Y-TS2 BAŞARI SIRASI: 10,591
ANKARA ÜNİVERSİTESİ TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI programına yerleşti.
Örnek3) 2011 LYS İLE YERLEŞTİ
YGS 1 PUANI: 416,971 YGS 1 BAŞARI SIRASI: 23,571
YGS 2 PUANI: 422,878 YGS 2 BAŞARI SIRASI: 19,172
Y-MF3 PUANI: 513,308 Y-MF3 BAŞARI SIRASI: 8,865
NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ programına yerleşti.
Yukarıda her alandan sadece bir öğrenciyi örnek olarak verdim. Ama bunlarla sınırlı değil tabi ki. Bu örnekleri arttırabiliriz. YGS’ den sonra hüsran yaşayıp LYS’ de çok iyi puanlar alan çok sayıda öğrenci var.
Örnekteki Hukuk Fakültesini kazanan öğrenci YGS’ den sonra günlerce ders çalışamadı; YGS-5 ve YGS-6 da ham puanı 400 olmadığı için Hukuk Fakültesini kazanmasının imkansız olduğunu düşünmüştü. Ama LYS’ ye iyi hazırlanarak bunun mümkün olduğunu gösterdi.
Diğer örnekteki öğrenci ise YGS’ de Türkiye sıralamasında 300 binlerde iken LYS’ de 10 bine girerek Ankara’ da bir Türk Dili Ve Edebiyatı bölümüne yerleşti.
Son örnekteki öğrenci ise YGS’ de başarı sıralamasında 20 binlerde olduğunu öğrendiğinde Tıp Fakültesini kazanmasının mümkün olamayacağını düşünmüştü ama LYS’ de iyi bir sıralamada yer almayı başardı ve o da kendine göre imkansız olan bir şeyi gerçekleştirdi.
Sevgili öğrenci arkadaşlarım somut örnekler sanırım en etkili motivasyon yöntemi olsa gerek. Ben sizlerle sadece 3 öğrencinin YGS ve LYS puan-başarı sıralamalarını ve yerleştikleri bölümleri paylaştım. Eğer sınavınızın iyi geçmediğini düşünüyorsanız lütfen umudunuzu kaybetmeyin ve hala bir şeyleri değiştirecek zamanınızın olduğunu aklınızdan çıkarmayın. Asıl beklediğiniz ve kendinizi göstereceğiniz sınavlar Haziran ayında. Kolları sıvayın kitaplar sizi bekler.
Başarılar dilerim…
Murat Aydın, Rehber Öğretmen
Haber Kaynağı: Eğitim Haberim Haber Merkezi
YGS'si İyi Geçmeyenler Ne Yapmalı?
Keyfim kaçtı LYS’ ye çalışamıyorum, YGS yüzünden kendime güvenim kalmadı, Moralim çok bozuldu hiçbir şey yapacak halim yok, Çok çalışmıştım tüm emeğime yazık oldu, LYS’ ye konsantre olamıyorum, Nasıl olsa olmayacak çalışmayı bıraktım, YGS kötü geçti LYS’