YGS'de Kâbusunuz Olmasın!

Üniversite adayları, 23 Mart'ta ilk sınavlarına girecek. Uzmanlar, sınavda aşırı sınav kaygısının başarısızlık getirdiğini vurguluyor.

"Öğrenci sınav kaygısı yaşıyorsa bunu önceden fark edip başa çıkmayı öğrenmeli" diyor.

YGS'ye sayılı günler kala öğrencilerin yoğun sınav kaygısı da artıyor. Aşırı kaygının başarısızlığa neden olduğu konusunda uyaran uzmanlar sınav öncesinde öğrencilerin motivasyonlarını yüksek tutması gerektiğine dikkat çekiyor.

İzmir Ekonomi Üniversitesi Psikolojik Gelişim ve Danışma Merkezi Koordinatörü Uzman Klinik Psikolog Nilgün Köstem, öğrencileri başarısızlığa sürükleyebilecek olumsuz düşüncelerle nasıl başa çıkabilecekleri konusunda tavsiyelerde bulundu.

Sınavda başarı için çalışmanın tek başına yeterli olmadığını anlatan Köstem;

"Her yaş gurubunda; sınav kaygısının yaygın bir problem olarak karşımıza çıktığını söyleyebiliriz. Eğer kişi 'sınav kaygısı' yaşıyor olduğunu zamanında fark edip, bu problemiyle başa çıkmayı öğrenmezse, hayatı boyunca girdiği sınavlarda sıkıntı yaşayabiliyor" dedi. 

FİZİKSEL SIKINTI YAŞANABİLİR 

Öğrencinin bilgi ve becerisini engelleyecek yoğunlukta endişe, heyecan, panik, stres gibi olumsuz duyguların başarı seviyesini kötü etkilediğini aktaran Köstem, sınava girecek her bireyin kaygı yaşamasının normal hatta istenen bir durum olduğunu söyledi. Herkesin sınav kaygısını farklı şekillerde yaşadığını, bunun çok çeşitli fiziksel ve zihinsel belirtileri olabileceğini ifade eden Köstem, şunları kaydetti:

"Titreme, kalp atışlarının hızlanması, terleme, üşüme, ateş basması, baş dönmesi, mide bulantısı gibi fiziksel belirtilerle karşılaşabiliriz. Bunun yanı sıra, düşünceleri toparlamada güçlük, unutkanlık, dalgınlık, anlamada güçlük, bildiklerini ifade etmede güçlükleri içeren zihinsel belirtiler karşımıza çıkabilir. Yerinde durmama, donup kalma, ağlama gibi davranışsal durumlar da yaşanabilir." 

BASİT AMA ETKİLİ ÖNERİLER : 

Öğrencilerin olumsuz düşüncelerden uzaklaşması gerektiğini belirten Köstem, şu önerilerde bulundu: 

-Öğrenci kendini neden hazır hissetmediği ile ilgili gerçekçi bir değerlendirme yapmaya çalışmalıdır. 

-Bilgi eksikliği hissediyorsa, sınava kadar çalışabileceği konuları gözden geçirmeli. 

-Felaket senaryolarından kurtulup, motive edici cümleler kurmalı. 

-Kaygı yaşayan kişi bedensel olarak da gerilir. Gerilmiş kaslarımızı rahatlatmak, otomatik olarak gerginliğimizi ve dolayısıyla kaygımızı da azaltacaktır. 

-Her öğrencinin kendine uygun bir çalışma sistemi oluşturmalı. Dengeli ve düzenli bir yaşantı da kişilerin güven, fiziksel sağlık ve duygu durumunu olumlu etkiler.

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.

Rehberlik Haberleri