SINAV SIRASINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN NOKTALAR
Sınavın ilk 15 dakikasında heyecanlanmanız normaldir. Bunun bir zayıflık değildir. Hemen herkes az ya da çok bu heyecanı yaşar..
Sınavın hemen öncesinde sanki bütün bildiklerinizi unutmuş gibi bir düşünceye kapılabilirsiniz. Bu durum karşısında telaşa kapılmanıza gerek yok… Bu durum o anki sınav psikolojisinden kaynaklanır.
En iyi olduğunuzu düşündüğünüz testten başlayın. Zayıf olduğunuz testi de en sona bırakın. Sınava zorlandığınız testle başlamanız size zaman kaybettirebilir.
Üniversite sınavında yüzde 20 oranında zor ve yüzde 10 oranında da çok zor sorulmaktadır. Bunlar öğrenciler için “fren sorularıdır”. Fren soruları testin hemen ilk sayfasında karşınıza çıkabileceği gibi son kısımdaki sorulara da denk gelebilir. Dolayısıyla henüz ilk sorularda zorlanınca asla motivasyonunuzu kaybetmeyin.
Bir soruyu yanıtlarken belirli bir süre geçtiği halde çözüme ulaşamadıysanız, o soruyla boğuşarak zamanınızı boşa harcamayın.
Hakkında hiçbir bilginizin olmadığı soruları boş bırakın. Çünkü 4 yanlış cevabınız bir doğruyu götürecektir.
Bir testte en fazla üç sorunun doğru cevabı peş peşe aynı şıkta olabilir. Eğer dört veya daha fazla cevabınız peş peşe aynı seçenekte toplanmışsa (mesela dördü de A şıkkıysa) çözdüğünüz sorulardan birinin veya birkaçının yanlış olduğunu bilmelisiniz.
Çok iyi bir nedeniniz olmadıkça, doğru olduğundan emin olduğunuz seçeneği değiştirmeyin.
Çok sık aralıklarla saate bakmayın. Bu sizi iyice telaşlandırabilir. Zaten bulunduğunuz sınav salonlarında da saat hatırlatması yapılacaktır.
Sınavdan koptuğunuzu fark ederseniz birkaç saniye zihninizi dinlenmeye ihtiyacı vardır demektir. Kaleminizi bırakın, gözlerinizi kapatın, alnınızı ve şakaklarınızı ovarak veya sizi rahatlatacak başka bir dinlenme egzersizi yaparak 10-15 saniye gibi bir süreyi bu amaçla kullanın. Dinlendiğiniz bu süreyi kayıp olarak düşünmeyin. Çünkü baltayı bilemek size zaman kazandıracaktır.