Ölü tercih nedir?
Düşük puanlı bir üniversite programını daha yüksek puanlı programların önüne yazılmasına ölü tercih diyoruz. Burada ki ölü tercihler sonlara yazılan yüksek puanlı bölümler olmaktadır. Aslına bakarsanız kavram olarak gerçekten ölü tercih var. Düşük puanlıdan sonra yazılan yüksek puanlı yerler boşa yazılmış gibi düşünülmektedir. Ama bu istek sırasına göre yapılmış bir tercih sıralamasında çok önemli bir problem değildir.
Farz edelim ki bir öğrenci psikoloji ya da PDR bölümünü istiyor. Ancak öncelikli olarak Ankara’da psikoloji ya da PDR bölümü okumak istiyor. Bu öğrenci muhtemelen sıralamasını şöyle yapabilir.
Örnek Tercih Sıralaması
Üniversite -Bölüm – Puan
1. ODTÜ- Psikoloji – 459
2. Hacettepe-Psikoloji – 441
3. Ankara-Psikoloji – 432
4. Hacettepe – PDR – 425
5. Ankara – PDR – 417
6. Boğaziçi – Psikoloji – 484
7. Koç – Psikoloji – 482 (tam burslu)
8. ……………………..
Bu tercih sıralamasında ölü tercihler 5. tercihlerden sonra başlıyor. Peki problem ne? Eğer bu aday 5 nci tercihine yetecek puanı varsa 6 ncı ve sonrası tercihlerin gelme olasılığı hiç bir şekilde olmayacaktır. Olsun. Zaten bu öğrenci Ankara’da öncelikli okuyacaktı. Ve istek sırasına göre tercih yaptığı için Boğaziçi – Psikoloji gelebileceği halde ODTÜ- Psikoloji ya da Ankara-Psikoloji geldiği için üzülmüyorsa ortada bir problem yok. Bu öğrenci ODTÜ ve Hacettepe’de istemiyor da olabilir. Öncelikli Ankara – Psikoloji okumak istiyordur. Bu durumda Ankara – Psikoloji’yi ODTÜ ve Hacettepe Psikoloji’den öncede yazabilir. ODTÜ ve Hacettepe Psikoloji her ne kadar ölü tercih gibi görünse de bu şekilde yazılmasında teknik olarak her hangi bir problem yok.
Kısaca ölü tercih kavramını anladıysanız bu kavramdan korkmamanız gerektiğini de artık biliyorsunuz. Konuyla ilgili daha ayrıntılı sorularınızı yorumlar bölümünden bize iletebilirsiniz.
Kaynak: www.aktuelegitim.com