İstemediği liseye yerleşen öğrenciler için yapılan nakil uygulamasında ikinci maraton dün başladı. E-okul sistemi kilitlendiği için ve ancak devletten özele geçişlerin yapılabildiği ilk hafta, nakil için ölü hafta oldu. Devletten özele geçişlerle oluşan 13 bin 398 kontenjana nakil başvurusu için aileler yeniden yollara düştü. İkamet adreslerinden kilometrelerce uzağa yerleştirilen 9 bin 802 aile için de nakil çilesi devam ediyor. Ayrıca kontenjanından fazla öğrenci yerleştirilen okullarda da doluluk oranı aynı. Birçok imam hatip ve meslek lisesinde kontenjandan fazla öğrenci yerleştiği için yer açılmıyor. Örneğin, Şişli Yunus Emre Anadolu İmam Hatip Lisesi’nin kontenjanı 344 olmasına rağmen 544 öğrenci yerleştirildi. Geçtiğimiz hafta 84 öğrenci bu okuldan özel okula kaydını aldırdı. Ancak hâlâ boş kontenjan gözükmüyor. Bu bölgede oturan bir veli bu okula naklini aldırmak istese bile yoğunluktan tercih edemiyor. Aynı zamanda bu okula yerleşen öğrenci başka okula nakil aldırsa dahi okul mevcudunda rahatlama olmuyor. Yine Zeytinburnu 100. Yıl Çok Programlı Anadolu Lisesi’nde sistemde 442 kişilik kontenjan ayrılmasına rağmen 765 öğrencinin yerleştirildiği ortaya çıkmıştı. İlk nakil haftasında 23 öğrencinin özel okula kaydını aldırmasına rağmen, açıklanan sonuçlarda okulda boş kontenjan bulunmuyor.
Şişli Yunus Emre Anadolu İmam Hatip Lisesi’ne yerleşen Esra Yılmaz’ın annesi Fatma Yılmaz da nakil için koşuşturan velilerden. İmam hatibin tercihleri arasında olmadığını belirten anne, Alibeyköy’de oturduklarını ve yakın okullarda kontenjan açılmasını beklediklerini söyledi.
Kağıthane Ahmet Buhan Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi’ne yerleşen İrem Korkmaz ise gelmeyeceğini düşünerek bu okulu yazdığını ancak şimdi nakil için başvuru yaptıklarını ifade etti. Kızının sağlık alanında eğitim almasını istediğini ancak okullarda kontenjan bulamadıklarını dile getiren Hanife Korkmaz da nakille ilgili durumu şu sözlerle özetledi: “Ayazağa’da oturuyoruz. Daha yakın bir okul olmasını tercih ederdik. Burayı yazarken yerleşebileceğini hiç düşünmemiştik. Gelince şoke olduk. Boş kontenjan bulana kadar deneyeceğiz. Burası çok uzak, kızımı gönderemem.”
İstanbul Fatih’te oturan Özge T. de Zeytinburnu İDMİB Deri Meslek Lisesi’ne yerleştirilmiş Naklini Fatih civarındaki okullara aldırmak istiyor. Puanının Fatih’teki okullara yettiğini kaydeden Özge T. sadece 3 meslek alanında eğitim veren okula kaydını yaptırmak istemediğini ifade ediyor. Öğrenci, “Deri üretim ve imalat hiç okumak istemediğim bir bölüm. Burası olmasın da neresi olursa olsun. Rastgele tercih yapıyoruz. Garantiye almak için puanımızın çok altındaki okulları tercih ediyoruz.” diyor. Baba Cahit T. de kararsızlığını şu sözlerle dile getiriyor: “Bir sene beklemesini istemem. Ekonomik durumumuz buna uygun değil. Okulu garantilemek adına puanın çok altında evimize yakın okulları tercih etmesi için ikna etmeye çalışıyorum. Elindeki fırsatı da kaçırmasını istemem.”