Soru : Yer kabuğunun yapısında neler bulunur?
Üzerinde yaşadığımız Dünya’nın bazı kısımları karalardan bazı kısımlarının denizlerden oluştuğunu biliyoruz. Dünya’mızın belirli bir yer kabuğu vardır ve yer kabuğunun ana maddesi kayaçlardır. Doğada bulunan mineral topluluklarına verilen isimlere kayaçlar denilmektedir. Yerkabuğunu oluşturan kayaçlar mineral birikintilerinden oluştuğu için kırılgan ve hareketli bir yapıya sahiplerdir. Bu yapılar sürekli olarak yer değiştirirler ve bizler bu yer değişimlerinin çoğu zaman farkına varmayız.
Soru : Fosiller nasıl oluşur
Tarih öncesi zamanda yaşayan canlıların çok az bir kısmı fosil olarak korunmuştur. Birçoğunun ölümü sırasındaki koşullar onların korunması için gerekli şartları oluşturmuyordu. Birçok fosil nehir, göl ve deniz yataklarının çöktüğü bölgelerdeki kayalarda bulunmaktadır. Bugün toplanan hayvan ve bitki fosillerinin çoğunluğu, aslında bu bölgelerin yakınlarında ölmüş ve bu nehir, göl ve deniz yataklarında saklı kalmışlardır. Bu çöken bölgeler onların üzerini örtmüş ve zamanla bazı katmanlar öylesine kalınlaşmıştır ki birçok fosil kalıntısı yok olmuştur. Çökeltiler zamanla iyice sıkışmış ve kayaya dönüşmüştür. Bu kayaların hareket edip, yer değiştirmesi sonucunda içindeki fosil kalıntıları ortaya çıkmıştır. Bu süreç birkaç yüz milyon sürmektedir. Günümüzde kayaların aşınması veya kazı yapılmasıyla bu fosiller ortaya çıkmakta ve toplanmaktadır.
Fosil oluşumu için en iyi koşullar
- Nemli çökeltilerde hayvanların ani gömülmesi. Bu ölü hayvan artıklarıyla beslenen canlıların faaliyetini engeller ve ani gömülen hayvanın korunmasını sağlar.
- Volkanik küllerdeki ani gömülme. Amerika'nın batısındaki pekçok dinozor kemiği volkanik kül içinde gömülü olarak bulunmuştur.
- Sabit ısı koşulları.
- Çok yoğun mineral içeren yeraltı suları.
Soru : Dünya’mızın hareketleri nelerdir?
Cevap : Dünyanın kutuplardan geçtiği düşünülen ekseni etrafındaki günlük hareketi sonucu gece ve gündüz meydana gelir. Dünya, ekseni etrafında batıdan doğuya doğru döner. Bu hareket sırasında güneş ışınları, yuvarlak olan dünyanın bir tarafını aydınlatırken diğer tarafı karanlıkta kalır.
Dünyanın iki türlü hareketi vardır.
1- Dünya kendi ekseni etrafında döner. Bunun sonucunda gece gündüz oluşur.
2- Dünya güneş etrafında döner. Bununda sonucunda mevsimler oluşur.
Dünya kendi ekseni etrafındaki dönüşünü 24 saatte tamamlar.
Güneş etrafındaki dönüşünü 365 gün 6 saatte tamamlar.
Dünya güneş etrafında dönerken güneş gören tarafında gündüz, güneşi görmeyen tarafında gece yaşanır.
Soru : Gece ve gündüz nasıl oluşur?
Cevap : Dünya güneşin etrafında dönerken aynı zamanda kendi ekseni etrafında da döner. İşte, bunun sonucunda gece ve gündüz oluşur. Dünya kendi ekseni etrafında dönüşünü 24 saatte tamamladığı için bir gün 24 saattir. Bu 24 saatin kaçının gündüz kaçının gece olduğu ise mevsimden mevsime değişiklik göstermektedir.
Dünya’nın kendi ekseni etrafında dönmesiyle Güneş’ten aydınlanma amaçlı yararlanma süresi de bu hıza bağlı olarak değişir. Güneş ışınlarının Dünya’yı aydınlatan kısımları gündüzü, aydınlatmayan kısımları geceyi yaşar.