Yemek pişirme süresinin diğer tencerelere göre düdüklü tencerede neden daha kısa

Yemek pişirme süresinin diğer tencerelere göre düdüklü tencerede neden daha kısa olduğunu, suyun buhar basıncının kaynama sıcaklığı üzerine etkisiyle ilgili sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Normal tencerelerde yapılan yemekler suyun kaynama sıcaklığında pişerler. Atmosfere açık bir şekilde pişirildiğinden de sıcaklık suyun kaynama noktası olan 100 oC'yi geçmez, geçemez. (Yemek suyunun kaynama noktası elbette ki 100 oC'nin çok az üstünde olacaktır. İçinde çözünmüs madde içeren sıvıların kaynama noktası her zaman biraz daha yüksektir saf hallerinden) Oysaki düdüklü tencerede kaynayan suyun buharı, kap kapalı ve de basınca dayanıklı olduğundan ortamın basıncını artırıp suyun kaynama noktasını yükseltir. Dolayısıyla, düdüklü tenceredeki suyun sıcaklığı 100 oC üstüne oldukça üstüne çıkar. Sıcaklığın artması elbette ki yemeğin daha hızlı pişmesini sağlayacaktır.

Suyun buhar basıncı arttıkça kaynama noktası artar.  Bu nedenle düdüklü tencerede yemek daha yüksek sıcaklıkta pişer ve pişme süresi kısalır

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

SORU & CEVAP Haberleri