YDS’den Nasıl Başarılı Olunur?
Ülkemizde akademisyen olabilmek ya da yüksek lisans yapabilmek için YDS ve ALES sınavlarından yeterli puan alabilmek gerekmektedir. Kimi Üniversiteler, YDS puanına ihtiyaç duymasalar da nitelikli üniversitelerin büyük bir çoğunluğu bu sınavdan başarılı olabilmeyi şart koşmaktadır. Peki YDS’den nasıl başarılı olunur ve YDS’ye nasıl çalışmak gerekir?
YDS Nasıl Bir Sınavdır?
Öncelikle YDS’nin daha önce girdiğiniz hiçbir sınava benzemeyeceğini belirtmekte fayda vardır. Karşınıza gelecek soruların büyük çoğunluğu, ALES ve KPSS gibi sınavlarda karşınıza çıkan Sözel sorularının az bir miktarda bile kolaylaştırılmamış halidir. YDS’de sizden beklenen okuduğunuzu anlamak cümleler arasındaki farkları ayırt edebilmek, küçük nüansları yakalayabilmek ve okuduklarınızı doğru şekilde yorumlayabilmektedir. Bu sebeple bu noktada, Türkçe testlerinde başarılı olamayanların YDS’de de çok fazla bir başarı yakalayabilmeleri söz konusu olmaz. Sınav teknik ve yorum sınavıdır.
Gramer İle İlgili Bilinmesi Gerekenler
YDS’nin teknik kısmı bir takım gramer denilen dilbilgisi kısmı ve bir takım kalıplaşmış sözcük öbeklerinin Türkçe karşılıklarını bilmenizi gerektirir. Birçok kişi gramer kısmının çok fazla işe yaramadığını, önemli olan kısmın paragraf ve yorum soruları olduğunu söylese de gramer kısmı küçük teknikler ve biraz bilgi ile halledilebileceğinden bu kısımdaki elde edebileceğiniz şansı göz ardı etmemek gerekmektedir. Gramer sorularını rahat çözebilmek için gramer bilgilerini edinmeyi son ana bırakmayınız. Çünkü İngilizce gramer son derece kafa karıştırıcı hale gelebilir. Gramer çalışırken çok fazla kaynakla kafanızı karıştırmayınız.
YDS’nin En Önemli Noktası
Elbette tamamen İngilizce cümlelerden oluşan bir sınava İngilizce kelime kapasitenizi yükseltmeden girerseniz çok basit soruları bile kaçırabilirsiniz. Bu yüzden kelime bilgisi YDS sınavında başarılı olabilmenin yegane yoludur. Kelime bilmediğiniz takdirde gramer bilginiz neredeyse hiçbir işe yaramaz. Etkili İngilizce kelime öğrenme yollarından biri, akademik İngilizce makaleler okumaktır. Bunun için çeşitli bilim yayınların internet sayfalarını takip edebilirsiniz. Günlük olarak birkaç yazı çevirmeniz ya da en azından üzerinde düşünmeniz birkaç ayda önemli oranda yol almanızı sağlar. İngilizce kelimeleri listeler şeklinde ezberlemek ise sadece zamanı çok az olan adayların tercih etmesi gereken yöntemdir. Çok kısa zamanlarda bu şekilde kelime ezberleme yöntemi anı kurtarmak için işe yarar.
YDS Teknikleri Ne Kadar İşe Yarar?
YDS test teknikleri ise, son dönemlerde bu sınav ile ilgili en fazla abartılan konular arasında yer almaktadır. Sınavda bağlaç cümlelerinin tekniklerini bilmek gerçekten de önemlidir. Ancak kelimelerin virgül alıp almadığına ya da bu cümleden sonra bu bağlaç gelmeli mantığına bel bağlarsanız bu sınavdan başarılı olmanız neredeyse imkânsızdır. ÖSYM’nin bu teknikler konusunda değişiklik yapabilmek konusunda özgür olduğunu unutmamanız gerekmektedir. Üstelik bu tekniklerin varlığı başarıyı yakalamanızı değil sınavda hız kazanmanızı sağlar. Yani bu teknikler aslında YDS konusunda her şeyi çözmüş kişiler içindir. Kısacası YDS’de başarıyı yakalayabilmek için bol bol İngilizce yayın okumak, kelimeleri ezberlemeden gerçekten öğrenmek ve İngilizcenin temel kurallarını bilmek gerekmektedir.